Oldal kiválasztása
Régi laptop felgyorsítása

Régi laptop felgyorsítása

Az elektronikai eszközöket – ahol a teljesítmény is mérvadó – az emberek bizonyos idő elteltével egyszerűen lecserélnek. Gondoljunk csak a telefonokra, tabletekre, asztali számítógépekre, vagy a laptopokra. Fontos kiemelni a teljesítményt, hiszen ez határozza meg az eszköz sebességét és használhatóságát.

Egy tévé, vagy hajszárító esetén a felhasználók többsége addig használja az eszközét, amíg valami probléma nem adódik vele, vagy egy új termék annyival jobb, hogy érdemesnek tartja a csere végrehajtását.

A laptopok esetén szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen abban az esetben se kell aggódnunk a teljesítménnyel kapcsolatban, ha már egy régebbi laptoppal rendelkezünk. Sőt, egy régebbi laptop esetén tudjuk elérni a legnagyobb sebességnövekedést.

A régi laptop felgyorsítása többféleképpen is megoldható, de nyilván az a legcélszerűbb, ha a majd felsorolt lehetőségek mindegyikével élni fogunk.

Nézzük is meg, hogy mik azok a lehetőségek, amiket eszközölni tudunk annak érdekében, hogy a régi, de bevált laptopunk felgyorsításával továbbra is megfelelő felhasználói élménnyel tudjuk használni azt.ű

Tisztítás

Az egyik legkézenfekvőbb dolog nem más, mint a hosszas évek használatából eredő porlerakódás eltávolítása. De nem csak a porlerakódást kell elvégezni, hanem a processzor – és, ha van – külön videokártya újrapasztázását is.

A por lerakódásáról már sokszor beszéltünk, de ez egy olyan téma, amire érdemes időről-időre felhívni a figyelmeteket, hiszen egy folyamatosan visszatérő problémáról beszélünk. Évente egyszer érdemes kitisztíttatni a laptopot – nem csak régi esetén, hanem az újaknál is – hiszen a nem megfelelően funkcionáló hűtés eleinte melegedést eredményez, később társul hozzá a teljesítménycsökkenés, legvésőbb esetben pedig eljuthatunk oda is, hogy a túlzott gépmelegedés eléri azt a szintet, hogy a belső komponensek védelme érdekében a rendszer kikapcsolja a laptopot.

Nyilván a második és harmadik fázist nem érdemes megvárnunk, hiszen a második fázissal is már egy kisebb teljesítménnyel tudjuk használni a laptopot, míg a harmadiknál már a munka és produktivitás rovására menne a nem megfelelő hűtésből eredő gépleállás. (Elég csak arra gondolni, hogy egy elmentetlen munkánk azért lesz a digitális enyészet áldozata, mert lekapcsol a laptopunk és kezdhetünk mindent előről.)

régi laptop felgyorsítása

Nem csak a porosodás megszűnésével tudjuk a régi laptop felgyorsítását elérni. Azon kívül az újrapasztázás is egy fontos tényező. A hővezető paszta adja át ugyanis a processzor, vagy a videokártya által termelt hőmennyiséget a hőelvezető csöveknek, bordáknak. Azonban a paszta sem örök életű. A folyamatos felhevülés és lehűlés miatt a paszta is elhasználódik és emiatt veszít a hőátadó képességéből. Amennyiben rendszeresen nagy terhelésnek van kitéve a laptop, a paszta „elhasználódik” és folyamatosan a kiszáradás felé halad. A kiszáradt paszta pedig már nagyon kis mértékben képes a hőátadásra.

A portalanítás és az újrapasztázás együttesen éppen ezért egy jobb, hűvösebb, kiegyensúlyozottabb és gyorsabb működést eredményez. A régi laptopunk felgyorsítása érdekében máris tettetek egy lépést. A tisztítást bízzátok kollégáinkra, forduljatok hozzájuk bizalommal, akik 1-2 munkanapon belül elvégzik a teljes tisztítást.

A tisztításon kívül mással is megoldható a régi laptop felgyorsítása.

Háttértár cseréje

Az egyik ilyen lehetőség a háttértároló cseréje. Régi laptopokban biztosan még merevlemez található, ami napjainkra az egyik leginkább visszafogó tényező egy laptopban.

Rendszer és program szinten is egyre nagyobb tárhelyre van szükség, ami azt is jelenti, hogy egyre több adatot kell betölteni. A merevlemezek ma már nem képesek az SSD-k sebességét hozni és azt majd utolérni, így rendszerháttértárnak mindenképpen csak SSD-t szabad alkalmaznunk.

régi laptop felgyorsítása

Merevlemezről (HDD-ről) történő váltás SSD-re igazán látványos sebességbeli gyorsulást fog eredményezni. Windowsunk villámgyorsan fog elindulni, illetve programjaink is hasonló gyorsasággal fognak betölteni. Ez köszönhető annak, hogy az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, a HDD-k sebességnövekedésének pedig a fizikai korlátok szabnak határt. Az SSD így valóban az egyik legjobb módja annak, hogy a régi laptopot felgyorsítsuk.

Emellett megvan az az előnye is, hogy kevesebbet fogyaszt, nincs mozgó alkatrész benne, amiből az is következik, hogy mechanikai hiba nem keletkezhet, illetve működése nem okoz hangkibocsájtást. És még kevesebbet is fogyaszt.

RAM bővítés

Más komponenssel is elérhetjük a régi laptop felgyorsítását.

Ilyen a memóriabővítés is. Manapság ahhoz, hogy laptopunk gördülékenyen és simán működhessen, már legalább 8 GB memória kell. Amennyiben ettől kevesebbel rendelkezünk, abban az esetben érdemes fontolóra venni a RAM-ok kibővítését. Azért is érdemes ezen elgondolkozni, mert egy 4 GB-os laptopnál a memória nagy részét már magának az operációs rendszernek a működése elfoglalja. Egy gyors saját példát említenék meg. Ebben a gépben 12 GB memória található. Egy Word dokumentum, egy Jegyzettömb, 3 weboldal, egy Skype, és egy levelezőrendszer van megnyitva jelenleg. A Windows és ezen programok együttesen 5,2 GB memóriát foglalnak el. Ebből is látszik, hogy 4 GB valóban kevés a sima felhasználáshoz.

A tisztításon és a komponensek cseréjén és bővítésén kívül még az operációs rendszerrel tudunk extra sebességet elérni. Ez leginkább akkor valósul meg, amikor már évek óta használjuk ugyan azt az operációs rendszert és a működése a folyamatos telepítések, törlések, már nem kellő bejegyzések és illesztőprogramok miatt lassul be. Ilyenkor egy Windows újratelepítés nagyban segíthet a sebesség növelésében.

Szerencsére üzleteinkben mindegyik régi laptop felgyorsítására alkalmas módszerben tudnak segíteni Nektek.

Legyen szó tisztításról, újrapasztázásról, SSD-re átállásról, memóriabővítésről, vagy operációs rendszer újrarakásról, segítségünkre és szakértelmünkre számíthattok.

Mindkét üzletünkben várunk Benneteket és örömmel segítünk abban, hogy régi laptopjaitok felgyorsuljanak napjaink elvárásaihoz.