Mit tehetünk, ha nincs kéznél a gyári laptoptöltő

ápr 25, 2018laptop alkatrészek0 hozzászólás

Laptoptöltő akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor.

A laptop akkumulátor töltésének módjai

A számítógépek folyamatos áramellátást igényelnek, nem kivételek ez alól a mobil készülékek, így a laptop vagy tablet sem. A hordozható számítógépek előnye abban rejlik, hogy beépített akkumulátoruknak köszönhetően egy bizonyos ideig képesek önállóan működni.

Az akkumulátor üzemideje több tényezőtől is függ: kapacitás, hardver típusa, telepített és használt programok, energiabeállítás stb. Tény az, hogy néhány óra használat után tölteni kell a gépeket, illetve hálózati áramforrásról üzemeltetni őket.

Ennek a legegyszerűbb módja, hogy csatlakoztatjuk a laptop töltőjét. Hosszú utazások során nem mindig van mód a készülék egyszerű töltésére, ezért alternatív megoldásokat kell találni. A hagyományos laptoptöltő az elektromos hálózatra csatlakoztatható eszköz, mely átalakítja a megfelelő feszültségre az áramot és vezeték segítségével eljuttatja a töltőcsatlakozón keresztül az energiát a laptophoz. Lássuk tehát, hogy milyen egyéb lehetőségeink vannak a mobil gép akkumulátorának feltöltésére.

Töltés USB porton keresztül

A legtöbb modern eszközökhöz csatlakozhatunk USB port segítségével, fájlokat másolhatunk egyik eszközről a másikra. A jelenleg elterjedt USB 2.0 és USB 3.0 portokra csatlakoztatott okoseszközök akkumulátorait tölthetjük akár a laptop segítségével, visszafelé azonban ez nem működik.

Type-c laptoptöltő

USB 3.1 vagy Type-C laptoptöltő.

Miért nem tölthető a laptop USB 2.0 vagy 3.0-án keresztül?

A válasz egészen egyszerűen az, hogy ezek a csatlakozók maximum 4,5 Watt teljesítményt biztosító áram áteresztésére képesek, míg egy laptop számára legalább 30 W-ra lenne szükség. A legújabb laptopok (Chrome Pixel vagy MacBook, Asus, Dell, Lenovo, stb.) már rendelkeznek USB 3.1 vagy más néven Type-C csatlakozóval, ezen keresztül már akár 100 W-os teljesítmény is elérhető.

Hogyan tölthető a mobil számítógép a laptoptöltő nélkül?

A laptop töltésnek több alternatív lehetősége is van:

  • hordozható áramfejlesztő
  • Power bank, külső akkumulátor
  • autós áramátalakító inverter
  • autós töltő

Napelemes laptoptöltő

A napelemes töltők a nap energiáját alakítják át elektromos árammá. A laptopok töltésére kétféle napelemes eszközt használhatunk. Az egyik a nagyméretű napelemtábla, mely akkumulátor nélkül, közvetlenül tölti a gépeket, a másik, valamivel praktikusabb, a hordozható akkumulátorral ellátott egység. Az ilyen napelem a beépített akkumulátorát tölti, amikor éppen van elegendő napfény, szükség esetén pedig erről az akkumulátorról tölthető a mobil eszköz beépített telepe.

Külső akkumulátor

A külső, hordozható akkumulátor alkalmazása jó és kényelmes megoldásnak tűnik. Tudnunk kel, hogy ezek a telepek csak néhány órányi működést biztosíthatnak, azonban amikor a hordozható akkumulátor töltődik, a laptop attól függetlenül is üzemelhet, nincs helyhez kötve. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre vékonyabb, könnyebb és jobb teljesítményű telepek készülnek.

Autóban is tölthető a laptop

Talán a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha autóval utazunk, hiszen a szivargyújtó meglehetősen jó áramforrás lehet. A jármű elektromos rendszerére is kétféle módon csatlakozhatunk rá. Az egyik megoldás, hogy vásárlunk egy kifejezetten a laptopunk számára gyártott autós töltőt, mely a szivargyújtóról egyenesen a gépet tölti. A másik megoldás egy inverter beszerzése. A leggyakrabban vásárolt inverter az autó 12 V-os áramát alakítja 220 V-ra, így a hagyományos laptoptöltő csatlakoztatható az inverterhez. Ennek a megoldásnak biztonságtechnikai szempontból van néhány hátránya, de szükség esetén remekül alkalmazható.

 


Ajánlatunk:

  • Gyári és utángyártott notebook töltők vásárlása a laptopszerviz.eu szaküzleteiben – garanciával!

Mit tehetünk, akkor ha lemerült a mobil számítógép és nincs kéznél a gyári laptoptöltő – keressük a megoldást! A laptoptöltő és az akku a mobil számítógép azon fontos alkatrészei, amelyek minősége nagyban meghatározhatja az üzemidőt és a zavarmentes működés élettartamát is. A töltő csatlakozó meghibásodása esetén szervizben javítható, vagy vásárolható egy új hardver. A laptop töltésének alternatív módjai utazás közben jönnek jól a felhasználók számára. Néhány téma, melyet érdemes lehet elolvasni mindenki számára: laptop alkatrészek cseréje, laptop töltő vásárlás, laptop akkumulátor csere, laptop üzemidő beállítása, külső akkumulátor javítása, napelem szerelése.

Pesti laptop szerviz

XIII. Béke utca 9.

1135 Budapest, Béke utca 9.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat-Vasárnap: zárva

Telefon:

Mobil: +36 30 732 6750
Mobil: +36 30 732 6751
Telefon: +36 1 794 6974

Budai laptop szerviz

XI. Fehérvári út 55.

1119 Budapest, Fehérvári út 55.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat-Vasárnap: zárva

Telefon:

Mobil: +36 30 773 4155
Mobil: +36 30 871 1306
Telefon: +36 1 205 3140

Facebook

Azért vagyunk, hogy segítsünk!

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00
SZ-V: Zárva

Hívj minket