fbpx

Magyar Billenytyűzet Kiosztás

Ha bármi kérdésed felmerülne, keress minket az info@laptopszerviz.eu email címen és örömmel válaszolunk Neked.

Alkatrészt szeretnél? Laptop webáruházunkban minden népszherű márkához találsz megfelelő alkatrészt ráadásul piacvezető áron. Villámgyors kiszállítás országosan.

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás
Billentyűzet magyar karakterekkel

Magyar billentyűzet ékezetes karakterekkel

A Magyarországon forgalomba kerülő laptopok nem mindegyikének természetes velejárója a magyar billentyűzet. Inkább ellenkezőleg: a legjobb laptop márkák modelljei angol klaviatúrával kerülnek forgalomba. A legtöbb felhasználó számára ez nem okoz különösebb gondot, a magyar ékezetes betűk megfelelő módon, azaz magyar billentyűkiosztással beállíthatók és könnyen használhatók, szükség esetén a gombok felmatricázhatók az ékezetes karakterekkel. Azonban azok, akik korábban az asztali számítógépüket magyar betűs klaviatúrával használták (vagy egyenesen egy mechanikus vagy villanyírógépről szoktak át a korszerűbb technikára) , zavarónak találják ezt a megoldást. Ha notebook készüléküket is magyar billentyűzettel szeretnék használni, ennek nincs különösebb akadálya, a legtöbb szerviz tart raktáron Lenovo, Asus, Dell vagy Acer noteszgépbe szerelhető magyar betűs tasztatúrát, ingyenesen be is szerelik, csak az eszköz árát kell kifizetni. Ha ritkább típusú az ügyfél gépe, a megfelelő eszköz ezekhez is megrendelhető.

Miben különbözik a magyar klaviatúra az angoltól?

Az eltérés két legfőbb pontja

  1. A magyar billentyűzet az angolra alapozott nemzetközi billentyűzetkiosztástól a Z és az Y karakterek felcserélésében tér el;
  2. A magyar klaviatúrán szerepelnek hosszú ékezetes betűgombok: Á, É, Í, Ó, Ő, Ú, Ű.

A magyar billentyűkiosztást az alulról harmadik gombsor kezdő karaktereiről QWERTZ kiosztású billentyűzetnek nevezik. A Z és Y gombok felcserélésével jellemzett, nyelvterületünkön magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás német/osztrák eredetű és főként a germán nyelvek használati területein, illetve Közép-Európában elterjedt, szemben az angolra visszavezethető nemzetközi kiosztással. Az eltérésnek technikatörténeti háttere: a mechanikus írógépek és manuálisan kezelt nyomdai szedőgépek korában a technológia német közvetítéssel érkezett hozzánk, és ebből alakult ki a későbbi magyar elrendezés, ezt örökölték meg a számítástechnikai készülékek, szemben a QWERTY kiosztással.

Laptop billentyűzet választása – szempontok

Noteszgép vásárlásakor felmérjük a gép küllemét, érdeklődünk az akkumulátor üzemideje és élettartama felől, tudni akarjuk a RAM és az SSD mega- és gigabájtjainak a számát – de ritkán törődünk a klaviatúrával. Holott

a megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelenthet munkánk gyors és kényelmes elvégzésében

– míg az alkalmatlan gépelési felület jelentősen lelassíthatja a munkavégzést, csökkentheti teljesítményünket.

Néhány tanács billentyűzetválasztáshoz:

Vedd figyelembe a méretet és az elhelyezést!

A gyártók olykor a szimbólum- és vezérlőbillentyűket más-más helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve funkcióikra. Kerüd az alkalmatlan vagy kényelmetlen beosztást (ha például  a Shift a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el). Kerüld a túl kis mérető klaviatúrát is, illetve figyelj arra, nem spórolta-e le a gyártó a számbillentyűket.

Figyelj a gombok formájára és a felület anyagára!

A billentyűk konkáv alakja lehetővé teszi, hogy ujjaid kényelmesen helyezkedjenek el rajta és könnyen megtaláld a peremüket, így vakon is könnyebben gépelhetsz. Érdemes a gombok textúrájára figyelni: ha túl simák, nehéz őket kitapintani, ha túl durvák, megfájdulhatnak ujjbögyeid

A helyes kéztámasz fontossága

A tasztatúra alatti terület meghatározó ebben. Győződj meg róla, hogy mindkét csuklód kényelmesen elfér a kéztámaszon – így nem a vállizmaidnak kell emelnie karodat – ez vállfájdalmakhoz vezethet.

Ellenállás, rugalmasság

Ha egy gombnak túl kicsi az ellenállása, sok lesz a véletlen leütése, ha túl nagy, sok lesz a betűkihagyás.

A billentyűzet kiosztása, nyelvi jellege

Ahogy fentebb már említettük, hordozható számítógép vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen szöveget szoktunk bevinni. Ha egy kortárs szerző regényét kell gépbe vinnünk, bosszantó lehet, ha az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gomb leütésével megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit épp kerestünk. A billentyűkiosztás és a nyelvi beállítások szoftver szinten átállíthatók, de igazán jó hatást csak a megfelelő hardver, azaz az ékezetes magyar QWERTZ billentyűzet használatával érhetünk el.

Magyar laptop billentyűzet = QWERTZ billentyűkiosztás + hosszú ékezetes magánhangzók

Kapcsolat

Budai szerviz
1119 Budapest, Fehérvári út 55

Pesti szerviz
1135 Budapest, Béke utca 9

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00

SZ-V: Zárva

Hívj minket

Ezek is érdekesek lehetnek…

Laptop Akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor. A laptop akkumulátor töltésének módjai A számítógépek folyamatos áramellátást...

Laptop Töltő

A laptop töltő AC/DC adapter látja el elektromos árammal a hordozható számítógépet. A váltóáramot egyenárammá alakítja...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük