Oldal kiválasztása
Dell laptop, lenovo laptop szerviz

Dell laptop, lenovo laptop szerviz

Beszéltünk már általánosságban a laptopok szervizeléséről. Most a Dell laptop szerviz és a Lenovo laptopok szerviz kapcsán írunk Nektek.

Amit lényeges megemlítenünk új laptopok szervizelésével kapcsolatban, annak érdekében, hogy biztosak legyünk abban, hogy a garancia nem válik semmissé: Ha például úgy érezzük, hogy több RAM-ot szeretnénk gépünkbe, vagy egy másik SSD-t belerakni és ezt egy notebook szervizben elvégeztetni, előtte mindenképpen tegyük a következőket.

A Dell, vagy Lenovo képviselettel / szakszervizzel egyeztessük le, hogy laptop bővítés elvégezhető-e garanciavesztés nélkül. Ami kulcsfontosságú, hogy mindez e-mailes formában történjen, azaz legyen írásos nyoma. Nem azért, mert kételkednénk a márkaképviseletek szóbeli információiban, de ezáltal biztosan elkerülhetünk mindenféle garanciális nehézséget. A levélbe mindenképpen írjátok bele a – jelen esetben – Dell és Lenovo laptop gyártási számát, hogy konkrétan be lehessen azonosítani az eszközt.

Amennyiben megengedő választ kaptunk, abban az esetben nyugodtan vihetjük Dell vagy Lenovo laptop szervizbe.Kollégáink is jelezni fogják, hogy a gép még garanciális státuszban van, amihez alap esetben nem nyúlnak, annak érdekében, hogy a garancia véletlenül se vesszen kárba.

Ilyen esetben kérünk Benneteket, hogy a jóváhagyó levelet mutassátok meg a kollégáinknak. Ezután tudnak majd a laptoppal foglalkozni.

Általános szervizelés

Akár Dell laptop szerviz, akár Lenovo laptop szerviz fontosságáról beszélünk, általánosságban elmondhatjuk, hogy a notebook szervizelés fő szabályai ezekre a gépekre ugyan úgy vonatkoznak, mint a többi laptop márkára.

Annak érdekében, hogy Dell és Lenovo laptopunk minél tovább ki tudjon bennünket szolgálni rendszeres szervizelésre lesz szükségük. Ez nem csak használt gépek esetén fontos elvégezni, hanem újak és felújítottak esetén is. Célszerű tehát Dell laptopunkat és Lenovo laptopunkat szervizbe vinni évente egyszer, akár csak személygépjárművünket.

Ahogy Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője is említette nemrég a VG.hu podcastjében – az évenkénti tisztítással jelentős mértékben megnövelhetjük laptopunk életciklusát. Tehát a notebook szerviz látogatást célszerű előre ütemezni és nem megvárni például amíg már a laptopból forró levegő áramlik csak ki.

A nem megfelelő hűtés és annak tisztításának elmulasztása az egyik legveszélyesebb a Dell és Lenovo laptopunkra. Amennyiben teljesen ignoráljuk ezt a notebook szerviz szolgáltatást, úgy eljuthat a gépünk abba az állapotba is, amikor már olyan mértékű a hűtési képesség csökkenése, hogy a rendszernek kell közbeszólnia a laptopon belül található komponensek megóvása érdekében.

Ezzel kapcsolatban nem árt tudnunk, hogy amennyiben ezen komponensek (processzor, dedikált videókártya) károsodást szenvednek, abban az esetben nincs lehetőség ezek cseréjére. Legyen szó Dell laptop szervizről, vagy Lenovo laptop szervizről, ezek olyan gyártói technológiai megvalósítások, amiknek a cseréje képtelenség.

Mit tudunk cserélni?

Cserélni és bővíteni egyedül a RAM-okat és a háttértárat tudjuk, amik a teljesítményt is befolyásolják. Célszerű ezeket egy notebook szervizben elvégeztetni, ugyanis ilyenkor kollégáink le is tesztelik a beszerelt komponenseket. Így biztosak lehetünk abban, hogy a beszerelt alkatrészekkel nincs kompatibilitási, vagy egyéb probléma.

Hogyan vehetjük észre a RAM hibát?

Ha Dell, vagy Lenovo laptopunk rendszeresen kékhalált produkál működése alatt, illetve bekapcsolásra a gép elindul, de nincs kép, abban az esetben igen nagy valószínűséggel hibás RAM-mal rendelkezünk. Ilyenkor, hogy biztosra menjünk, vigyük be gépünket egy Dell laptop szervizbe, vagy Lenovo laptop szervizbe.

A kollégáknak mondjuk el a hibajelenséget ezáltal ők is a valószínűsíthető hibák feltárásával tudnak kezdeni, ezáltal is felgyorsítva a problémamegoldást. Így nem csak a notebook szervizes kollégák munkavégzése lesz hatékonyabb, de a laptop is hamarabb visszakerülhet hozzánk.

Természetesen nem csak hiba esetén mehetünk notebook szervizbe. Elképzelhető, hogy Dell laptopunkat, vagy Lenovo laptopunkat megvásárláskor olyan felszereltséggel vettük, amik az akkori programjainkat teljesen kiszolgálták. De a programok újabb verziói, illetve általunk használt alkalmazásokban történt változások több memóriát igényelnek.

Egy Photoshop erőteljes használata, plusz mellé megannyi honlap megnyitása nagyon gyorsan meg tud enni 8 és 12 GB RAM-ot is. Ha azt észleljük, hogy munkafolyamatunk lelassulni kezd, vagy a már említett program például nem tud bizonyos formátumokra menteni, mert kevés a RAM, ez egyértelmű jele annak, hogy a gép eredeti tudását túlnőttük és egy notebook szerviz segítségét kell kérnünk a bővítés érdekében.

Amennyiben grafikus munkáról beszélünk, akkor 16 és 32 GB RAM-mal már jó eséllyel elleszünk, de ez függ a munkafolyamat összetettségétől. Természetesen ettől is többet rakhatunk bele, de a maximális alkalmazható RAM méretéről előzőleg győződjünk meg. Vagy rákeresve a laptop specifikációjára, vagy a notebook szerviz kollégáinak segítségét kérve.

Háttértár lehetséges meghibásodásai

Cserélhető alkatrészekről beszélve, amik még a teljesítményt befolyásolják, már csak az adattároló eszközt lehet megemlíteni. Ezzel leginkább akkor találkozunk, ha Dell laptopunk, vagy Lenovo laptopunk még régi háttértárral rendelkezik, azaz HDD-vel. Ez valószínűleg korábban még jól ellátta feladatát, de a folyamatos használat következtében elkezdett veszíteni sebességéből. Ezt lehet nem feltétlenül vesszük észre azonnal. De ha már azt is hozzávesszük, hogy a programok folyamatos frissülése egyre nagyobb tárhelyigényt követelnek, ebből kifolyólag pedig a betöltött adatmennyiség is megnövekszik, már egy fokozottabb terhelésről beszélünk.

Ezek együttesen már képesek arra, hogy látványos használatbeli lassulást okoznak. Ez jelentkezhet már az operációs rendszer betöltésénél, illetve, míg mindent betölt. Játékok esetén akadásokat láthatunk, mert nem sikerült időben beolvasni a file-okat. Amennyiben azt is tapasztaljuk, hogy hibás szektorok is keletkeznek, illetve nem sikerül egyes dokumentumainkat megnyitni, akkor már biztosak lehetünk, hogy merevlemezünk nem sokáig maradhat működőképes.

Érdemes ilyenkor felkeresni egy notebook szervizt, ahol tudnak az adatmentésben is segíteni, illetve a merevlemez helyett, tudunk SSD-t vásárolni, amit a kollégák kérés esetén be is szerelnek.

SSD-re váltást minden laptop meghálál, legyen az Dell laptop, vagy Lenovo laptop. Nem csak a laptop, de mi is érezni fogjuk az új technológia előnyeit. Az operációs rendszer villámgyorsan fog betölteni, illetve a programjaink betöltése is látványosan fog gyorsulni. Érzésre majdnem olyan lesz, mintha egy új laptopot kezdtünk volna használni.

Egyéb Dell laptop szerviz és Lenovo laptop szerviz lehetőségek

Felsorolnánk még pár dolgot, amivel kapcsolatban felkereshettek egy notebook szervizt. Ezekre most csak röviden térnénk ki, mivel korábbi cikkeinkben már részletesen taglaltuk őket.

Ilyen lehet a notebook tisztítás, melynek hatására gépünk hűsebben és hatékonyabban fog működni.

Mechanikai sérülések esetén is fel tudjátok keresni a notebook szervizt. A sérülés mértékétől függően a javítás lehet rövidebb és hosszabb. Ez függ attól is, hogy rendelkezünk-e cserealkatrésszel raktáron, vagy rendelni kell.

Sérüléseknél külön ki kell emelnünk a Dell laptopunk, vagy Lenovo laptopunk kijelzőjét. Amennyiben olyan mértékű a sérülés, hogy ki is esett a keretből, akkor kérnénk Benneteket, hogy amikor beviszitek a gépet egy notebook szervizbe, vigyétek a törött kijelzőt is. Ez azért fontos, hogy a kollégák pontosan olyan kijelzőt rakjanak be a laptopba, amilyen eredetileg volt. Ugyanis vannak olyan megoldások, amikor ugyan azon házba más és más konfigurációk kerültek és a kijelzőkben is eltérések lehetnek.

Ebből kifolyólag a pontos kijelző megkeresése kulcsfontosságú.

Billentyűzet probléma esetén is keressétek bátran notebook szervizünket. Amennyiben 1-2 gomb nem úgy működik, érdemes lehet egy tisztításra bevinni. Ha azt vesszük észre, hogy viszonylag sok gomb nem funkcionál megfelelően, elképzelhető, hogy egy komplett billentyűzet cserére lesz majd szükség. De ezt csak a hibafeltárás után tudjuk megmondani.

Láthatjátok tehát, hogy Dell és Lenovo gépek esetén is rengeteg okból kifolyólag lehet egy notebook szervizt igénybe venni.

Szerencsére nálunk minden nagyobb márka szervizelése történik, így univerzális megoldást kínálunk mindenki számára.