A laptop kijelző gyakran előforduló hibái

márc 27, 2018laptop alkatrészek0 hozzászólás

Mit tegyek, ha nem világít a notebook monitorja?

Eltört a laptop kijelzője

Cserére váró, törött laptop kijelző.

A laptop egyik legfontosabb – a munka minőségét is meghatározó – alkatrésze a kijelző. Ennek sérülése, hibája esetén nehézkessé válik a munkavégzés, és szemünk egészsége is veszélybe kerülhet. A notebook megjelenítőjének hibája nem végzetes probléma, de a javítására, cseréjére költeni kell.

Ha nem világít, ha vibrál vagy villog a laptop kijelzője, elsősorban a hiba okát kell diagnosztizálni, amit szervizben gyorsan és szakszerűen elvégeznek, szükség esetén azonnal cserélhetik a hibás alkatrészt. Van néhány gyakori hiba, melyet te magad is diagnosztizálhatsz otthon, saját kezűleg.

Kijelző vagy videokártya

Az első lépés, hogy megállapítsuk, hogy a megjelenítő vagy a videokártya ment tönkre. Ha van otthon külső megjelenítő: monitor, kivetítő vagy megfelelő csatlakozóval rendelkező tévékészülék, erről gyorsan meggyőződhetsz. Ha sötét a beépített kijelző, a laptop műanyag burkolatának oldalán található VGA-ra vagy HDMI-re csatlakoztathatod a külső megjelenítőt. Ha megjelenik a kép, nagy valószínűséggel a kijelző vagy annak csatlakozója a hibás, ha nem jelenik meg a monitoron semmi, akkor majdnem biztos, hogy a laptop videokártyájával van probléma.

Ha a laptop videokártyája működőképes, akkor külső megjelenítő segítségével elvégezheted a sürgős feladatokat a gépen, és ráérsz csak ezután szervizbe vinni. A laptop videokártyájának cseréje nem minden esetben lehetséges modulárisan, ilyenkor előfordulhat, hogy a hibás chip cseréjét ajánlják a szakemberek.

Vibrál vagy villódzik a kijelző

A laptop kijelzőjének vibrálása nem minden esetben jelent hardveres problémát, elképzelhető, hogy rosszul van beállítva a kijelző frissítési gyakorisága. Ilyen akkor történhet, ha nem a megfelelő meghajtóprogramot (drivert) telepítette a rendszer, vagy a felhasználó. A megfelelő drivereket a gyártó weboldaláról töltheted le, de kérheted szervizes szakember segítségét is.

Laptop kijelző meghibásodás.

Meghibásodott kijelző

A vibrálás, villódzás oka lehet a videokártya túlmelegedése is. A melegedés több probléma jele is lehet, a legjobb eset az, ha a hűtőbordák közzé került piszok miatt nem képes a hűtőrendszer megfelelő kapacitással működni. A rendszer tisztítását és diagnosztikáját is érdemes szervizben megrendelni.

Ha a kijelző vibrálása, elsötétedése, halványodása akkor tapasztalható, amikor a laptop fedelét nyitjuk vagy zárjuk, akkor a kijelző csatlakozójával lesz a probléma. Ennek cseréje a gép szétszerelésével lehetséges, tehát mindenképpen szakemberre van szükség.

Sötét a laptop megjelenítője

A laptop kijelző lámpájának meghibásodása okozhatja a kijelző elsötétedését. Ilyenkor a kijelzőn megjelenő kép bizonyos mértékig látható, különösen akkor, ha egy zseblámpával rávilágítunk. A lámpacsere rutinfeladat a laptopszerviz számára

A laptop kijelző meghibásodási lehetőségei röviden:

  • törés
  • lámpahiba
  • csatlakozóhiba
  • inverter hiba
  • mátrix hiba
  • videokártya hiba.

Bármely meghibásodás könnyen és gyorsan orvosolható a laptopszervizben, ahol a diagnosztikát követően a szakember és az ügyfél együtt dönthet a teljes kijelző cseréről, vagy szükség esetén az egyes alkatrészek javításáról, cseréjéről.

 

A laptop kijelző gyakran előforduló és sokak számára ismerős hibái. A legtöbb meghibásodást, hibát egyszerűen és könnyen a laptopszervizben szakember segítségével tudjuk elhárítani. Törés, repedés, karcolás vagy komolyabb elektronikai probléma esetén a kijelző cseréje lehet a megoldás, egyéb hardver cseréje és javítása a diagnosztika után történhet, melyet szakszerűen és gyorsan végeznek el Budapesten a márkafüggetlen szakszervizben határidőre és garanciával, ez pedig a helyszínen megvárható. Néhány további érdekes témaajánlat: laptop alkatrészek, monitor meghibásodás, videokártya javítás, notebook szerviz budapest

Pesti laptop szerviz

XIII. Béke utca 9.

1135 Budapest, Béke utca 9.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat-Vasárnap: zárva

Telefon:

Mobil: +36 30 732 6750
Mobil: +36 30 732 6751
Telefon: +36 1 794 6974

Budai laptop szerviz

XI. Fehérvári út 55.

1119 Budapest, Fehérvári út 55.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat-Vasárnap: zárva

Telefon:

Mobil: +36 30 773 4155
Mobil: +36 30 871 1306
Telefon: +36 1 205 3140

Facebook

Azért vagyunk, hogy segítsünk!

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00
SZ-V: Zárva

Hívj minket