fbpx

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás

Ha bármi kérdésed felmerülne, keress minket az info@laptopszerviz.eu email címen és örömmel válaszolunk Neked.

Alkatrészt szeretnél? Laptop webáruházunkban minden népszherű márkához találsz megfelelő alkatrészt ráadásul piacvezető áron. Villámgyors kiszállítás országosan.

Billentyűzet magyar karakterekkel

Magyar billentyűzet ékezetes karakterekkel

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás - Laptopszerviz.eu
Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás 3

A Magyarországon forgalomba kerülő laptopok nem mindegyikének természetes velejárója a magyar billentyűzet. Inkább ellenkezőleg: a legjobb laptop márkák modelljei angol klaviatúrával kerülnek forgalomba. A legtöbb felhasználó számára ez nem okoz különösebb gondot, a magyar ékezetes betűk megfelelő módon, azaz magyar billentyűkiosztással beállíthatók és könnyen használhatók, szükség esetén a gombok felmatricázhatók az ékezetes karakterekkel. Azonban azok, akik korábban az asztali számítógépüket magyar betűs klaviatúrával használták (vagy egyenesen egy mechanikus vagy villanyírógépről szoktak át a korszerűbb technikára) , zavarónak találják ezt a megoldást. Ha notebook készüléküket is magyar billentyűzettel szeretnék használni, ennek nincs különösebb akadálya, a legtöbb szerviz tart raktáron Lenovo, Asus, Dell vagy Acer noteszgépbe szerelhető magyar betűs tasztatúrát, ingyenesen be is szerelik, csak az eszköz árát kell kifizetni. Ha ritkább típusú az ügyfél gépe, a megfelelő eszköz ezekhez is megrendelhető.

Miben különbözik a magyar klaviatúra az angoltól?

Az eltérés két legfőbb pontja

  1. A magyar billentyűzet az angolra alapozott nemzetközi billentyűzetkiosztástól a Z és az Y karakterek felcserélésében tér el;
  2. A magyar klaviatúrán szerepelnek hosszú ékezetes betűgombok: Á, É, Í, Ó, Ő, Ú, Ű.

A magyar billentyűkiosztást az alulról harmadik gombsor kezdő karaktereiről QWERTZ kiosztású billentyűzetnek nevezik. A Z és Y gombok felcserélésével jellemzett, nyelvterületünkön magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás német/osztrák eredetű és főként a germán nyelvek használati területein, illetve Közép-Európában elterjedt, szemben az angolra visszavezethető nemzetközi kiosztással. Az eltérésnek technikatörténeti háttere: a mechanikus írógépek és manuálisan kezelt nyomdai szedőgépek korában a technológia német közvetítéssel érkezett hozzánk, és ebből alakult ki a későbbi magyar elrendezés, ezt örökölték meg a számítástechnikai készülékek, szemben a QWERTY kiosztással.

Laptop billentyűzet választása – szempontok

Noteszgép vásárlásakor felmérjük a gép küllemét, érdeklődünk az akkumulátor üzemideje és élettartama felől, tudni akarjuk a RAM és az SSD mega- és gigabájtjainak a számát – de ritkán törődünk a klaviatúrával. Holott

a megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelenthet munkánk gyors és kényelmes elvégzésében

– míg az alkalmatlan gépelési felület jelentősen lelassíthatja a munkavégzést, csökkentheti teljesítményünket.

Néhány tanács billentyűzetválasztáshoz:

Vedd figyelembe a méretet és az elhelyezést!

A gyártók olykor a szimbólum- és vezérlőbillentyűket más-más helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve funkcióikra. Kerüd az alkalmatlan vagy kényelmetlen beosztást (ha például  a Shift a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el). Kerüld a túl kis mérető klaviatúrát is, illetve figyelj arra, nem spórolta-e le a gyártó a számbillentyűket.

Figyelj a gombok formájára és a felület anyagára!

A billentyűk konkáv alakja lehetővé teszi, hogy ujjaid kényelmesen helyezkedjenek el rajta és könnyen megtaláld a peremüket, így vakon is könnyebben gépelhetsz. Érdemes a gombok textúrájára figyelni: ha túl simák, nehéz őket kitapintani, ha túl durvák, megfájdulhatnak ujjbögyeid

A helyes kéztámasz fontossága

A tasztatúra alatti terület meghatározó ebben. Győződj meg róla, hogy mindkét csuklód kényelmesen elfér a kéztámaszon – így nem a vállizmaidnak kell emelnie karodat – ez vállfájdalmakhoz vezethet.

Ellenállás, rugalmasság

Ha egy gombnak túl kicsi az ellenállása, sok lesz a véletlen leütése, ha túl nagy, sok lesz a betűkihagyás.

A billentyűzet kiosztása, nyelvi jellege

Ahogy fentebb már említettük, hordozható számítógép vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen szöveget szoktunk bevinni. Ha egy kortárs szerző regényét kell gépbe vinnünk, bosszantó lehet, ha az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gomb leütésével megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit épp kerestünk. A billentyűkiosztás és a nyelvi beállítások szoftver szinten átállíthatók, de igazán jó hatást csak a megfelelő hardver, azaz az ékezetes magyar QWERTZ billentyűzet használatával érhetünk el.

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás - Laptopszerviz.eu
Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás 4

Magyar laptop billentyűzet = QWERTZ billentyűkiosztás + hosszú ékezetes magánhangzók

Kapcsolat

Budai szerviz
1119 Budapest, Fehérvári út 55

Pesti szerviz
1135 Budapest, Béke utca 9

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00

SZ-V: Zárva

Hívj minket

Ezek is érdekesek lehetnek…

Laptop Akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor. A laptop akkumulátor töltésének módjai A számítógépek folyamatos áramellátást...

Laptop Töltő

A laptop töltő AC/DC adapter látja el elektromos árammal a hordozható számítógépet. A váltóáramot egyenárammá alakítja...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük