Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Notebook hardverek: alaplap

Laptop alkatrészek

A laptop alkatrészei, felépítése.

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

A laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez. Olvass tovább

Memória a laptopba

A RAM típusai és meghatározása

Laptop memória

DDR3-as laptop memória.

A laptop vagy asztali számítógép memóriája (RAM) a rendszer egyik fontos alkotóeleme, ez tárolja a processzor számára közvetlenül hozzáférhető adatokat, információkat és programokat. A RAM írható és olvasható, de adattárolásra csak feszültség alatt képes, tehát az áramforrás kikapcsolásakor elvesznek a benne tároltak.

A memória típusa és mérete

A laptop memóriája szükség esetén cserélhető, bővíthető, azonban ehhez tudnunk kell a panel pontos típusát és méretét. A notebook és asztali számítógép esetében elmondható, hogy minél több a RAM, annál jobb, természetesen az ésszerűség határain belül.

A modern laptopokban  a gyártó két memóriamodul típust alkalmaz, SO-DIMM DDR3 és SO-DIMM DDR4. A SO-DIMM a laptop foglalatának megfelelő memóriamodul jelölése.

A legelterjedtebb, DDR3-as memóriatípuson belül is találhatunk különféle paraméterrel rendelkező egységeket. A laptop memóriájának a gyorsaságát a működési frekvencia is jelentős mértékben befolyásolja. A RAM működési frekvenciáját a hardveren található címkéről tudhatjuk meg, vagy a megfelelő diagnosztikai program segítségével szoftveresen is leolvasható.

Memória csere laptop szerviz

Laptop memória cseréje, bővítése.

Egy DDR3-as modul jelölése: DDR3-1600 PC3-12800 CL9 ECC REG

A memóriamodul méretének feltüntetésén kívül a fent látható információkat kell értelmeznünk.

 • DDR3 – a memóriamodul típusát és generációját jelöli. A legtöbb boltban megvásárolható laptop DDR (Double Data Rate) memóriát használ.
 • 1600 – a memória működési frekvenciája MHz-ben.
 • PC3-12800 – a memória által 1 másodperc alatt feldolgozott adatmennyiség megabitben.
 • CL9 – a memória időzítési paramétere, mely milliszekundumban adja meg azt a késleltetési időt, amire a modulnak a műveletek között szüksége van. Értelemszerűen annál gyorsabb a laptop memóriája, minél kisebb a memória késleltetési ideje. A laptop sebességének növelésekor a fejlesztéskor tehát nem csak a memória méretét és sebességét, hanem a késleltetési idő mértékét is érdemes figyelembe venni.
 • ECC – azt jelöli, hogy a memóriapanel rendelkezik speciális hibajavító funkcióval. A gyakorlatban nincs számottevő különbség az ECC-vel és anélkül szerelt memóriák működési sebessége között.

A DDR3 memóriamodulok típusai (jelölés, frekvencia, lapka, feldolgozott adatmennyiség másodpercenként):

 • PC3-8500, 533 MHz, DDR3-1066, 8533 Mbit/s
 • PC3-10600, 667 MHz, DDR3-1333, 10667 Mbit/s
 • PC3-12800, 800 MHz, DDR3-1600, 12800 Mbit/s
 • PC3-14400, 900 MHz, DDR3-1800, 14400 Mbit/s
 • PC3-15000, 1000 MHz, DDR3-1866, 15000 Mbit/s
 • PC3-16000, 1066 MHz, DDR3-2000, 16000 Mbit/s
 • PC3-17000, 1066 MHz, DDR3-2133, 17066 Mbit/s
 • PC3-17600, 1100 MHz, DDR3-2200, 17600 Mbit/s
 • PC3-19200, 1200 MHz, DDR3-2400, 19200 Mbit/s.

A laptop memóriája

A laptopokban, netbookokban és egyéb mobil számítógépekben DDR memóriát alkalmaznak, lényegében olyat, mint az asztali számítógépekben, némi formai változtatással. Az asztali gépekbe szerelt memória formálj DIMM, a laptop memória formája pedig SO-DIMM. A két típus nem felcserélhető, bár létezik átalakító modul, azonban ennek ára és bonyolultsága értelmetlenné teszi a használatát, hiszen egyszerűbb vásárolni egy megfelelő, a notebook típusához gyártott modult.

A laptop memória bővítése

A mobil számítógép memóriája a legtöbb esetben gyorsan és könnyen bővíthető. A gép alaplapjának típusa határozza meg, hogy hány és milyen típusú, mekkora méretű memóriapanel helyezhető be. A laptop szervizben gyorsan és könnyen cserélik vagy bővítik a gép memóriáját. Mivel az újabb típusú notebookok memóriamoduljainak cseréjéhez ki kell venni a gép alaplapját is, ezért nem érdemes otthon, saját kezűleg próbálkozni ezzel.

Budapesti laptopszervizeinkben az ott vásárolt memóriamodulokat ingyenesen szerelik be a szakemberek.

Olvass tovább

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás

Billentyűzet magyar karakterekkel

laptop billentyűzet magyar

Magyar billentyűzet ékezetes karakterekkel

A Magyarországon forgalomba kerülő laptopok nem mindegyikének természetes velejárója a magyar billentyűzet. Inkább ellenkezőleg: a legjobb laptop márkák modelljei angol klaviatúrával kerülnek forgalomba. A legtöbb felhasználó számára ez nem okoz különösebb gondot, a magyar ékezetes betűk megfelelő módon, azaz magyar billentyűkiosztással beállíthatók és könnyen használhatók, szükség esetén a gombok felmatricázhatók az ékezetes karakterekkel. Azonban azok, akik korábban az asztali számítógépüket magyar betűs klaviatúrával használták (vagy egyenesen egy mechanikus vagy villanyírógépről szoktak át a korszerűbb technikára) , zavarónak találják ezt a megoldást. Ha notebook készüléküket is magyar billentyűzettel szeretnék használni, ennek nincs különösebb akadálya, a legtöbb szerviz tart raktáron Lenovo, Asus, Dell vagy Acer noteszgépbe szerelhető magyar betűs tasztatúrát, ingyenesen be is szerelik, csak az eszköz árát kell kifizetni. Ha ritkább típusú az ügyfél gépe, a megfelelő eszköz ezekhez is megrendelhető.

Miben különbözik a magyar klaviatúra az angoltól?

Az eltérés két legfőbb pontja

 1. A magyar billentyűzet az angolra alapozott nemzetközi billentyűzetkiosztástól a Z és az Y karakterek felcserélésében tér el;
 2. A magyar klaviatúrán szerepelnek hosszú ékezetes betűgombok: Á, É, Í, Ó, Ő, Ú, Ű.

A magyar billentyűkiosztást az alulról harmadik gombsor kezdő karaktereiről QWERTZ kiosztású billentyűzetnek nevezik. A Z és Y gombok felcserélésével jellemzett, nyelvterületünkön magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás német/osztrák eredetű és főként a germán nyelvek használati területein, illetve Közép-Európában elterjedt, szemben az angolra visszavezethető nemzetközi kiosztással. Az eltérésnek technikatörténeti háttere: a mechanikus írógépek és manuálisan kezelt nyomdai szedőgépek korában a technológia német közvetítéssel érkezett hozzánk, és ebből alakult ki a későbbi magyar elrendezés, ezt örökölték meg a számítástechnikai készülékek, szemben a QWERTY kiosztással.

Laptop billentyűzet választása – szempontok

Noteszgép vásárlásakor felmérjük a gép küllemét, érdeklődünk az akkumulátor üzemideje és élettartama felől, tudni akarjuk a RAM és az SSD mega- és gigabájtjainak a számát – de ritkán törődünk a klaviatúrával. Holott

a megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelenthet munkánk gyors és kényelmes elvégzésében

– míg az alkalmatlan gépelési felület jelentősen lelassíthatja a munkavégzést, csökkentheti teljesítményünket.

Néhány tanács billentyűzetválasztáshoz:

Vedd figyelembe a méretet és az elhelyezést!

A gyártók olykor a szimbólum- és vezérlőbillentyűket más-más helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve funkcióikra. Kerüd az alkalmatlan vagy kényelmetlen beosztást (ha például  a Shift a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el). Kerüld a túl kis mérető klaviatúrát is, illetve figyelj arra, nem spórolta-e le a gyártó a számbillentyűket.

Figyelj a gombok formájára és a felület anyagára!

A billentyűk konkáv alakja lehetővé teszi, hogy ujjaid kényelmesen helyezkedjenek el rajta és könnyen megtaláld a peremüket, így vakon is könnyebben gépelhetsz. Érdemes a gombok textúrájára figyelni: ha túl simák, nehéz őket kitapintani, ha túl durvák, megfájdulhatnak ujjbögyeid

A helyes kéztámasz fontossága

A tasztatúra alatti terület meghatározó ebben. Győződj meg róla, hogy mindkét csuklód kényelmesen elfér a kéztámaszon – így nem a vállizmaidnak kell emelnie karodat – ez vállfájdalmakhoz vezethet.

Ellenállás, rugalmasság

Ha egy gombnak túl kicsi az ellenállása, sok lesz a véletlen leütése, ha túl nagy, sok lesz a betűkihagyás.

A billentyűzet kiosztása, nyelvi jellege

Ahogy fentebb már említettük, hordozható számítógép vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen szöveget szoktunk bevinni. Ha egy kortárs szerző regényét kell gépbe vinnünk, bosszantó lehet, ha az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gomb leütésével megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit épp kerestünk. A billentyűkiosztás és a nyelvi beállítások szoftver szinten átállíthatók, de igazán jó hatást csak a megfelelő hardver, azaz az ékezetes magyar QWERTZ billentyűzet használatával érhetünk el.

QWERTZ billentyűzet magyar laptop

Magyar laptop billentyűzet = QWERTZ billentyűkiosztás + hosszú ékezetes magánhangzók

Acer laptop kijelző csere

Acer laptop kijelző csere ingyenes beszereléssel Budapesten

acer kijelző panel csere

ACER ASPIRE 5750-9851 laptop szétszedése – kijelző panel csere. – Mennyibe kerül?

Acer notebook kijelző cseréje gyorsan, azonnal, soron kívül

acer laptop kijelző csereA laptopok képernyőrészének funkcionális része a kijelzőpanel, ez felelős a grafikai megjelenítésért és a látvány minőségéért. Könnyen megsérülhet, mivel a noteszgép fedelében helyezkedik el, és így fokozott igénybevételnek van kitéve, használat közben könnyebben érik ütődések, mint a hordozható számítógép védettebb alkatrészeit. A szervizbe betérő ügyfelek jelentős része éppen a kijelző meghibásodása, nem megfelelő működése miatt keres fel bennünket. Olykor van mód javításra, de az esetek többségében a hibaelhárítás a kijelzőcserével egyenlő. Példának okáért egy Acer laptop kijelző csere percek alatt elvégezhető rutinfeladat a szakképzett műszerészek számára, míg otthoni körülmények között egy ilyen javítás az érzékeny hardver eszközök meghibásodásával járhat.

A kijelzőcsere a budapesti Laptopszerviz.Eu saját gyári alkatrészkészletéből történik ingyenes beszereléssel – a javítási munka akár meg is várható üzleteinkben.

Ajánlatunk: Acer kijelző javítás gyorsan, azonnal, soron kívül, bevizsgálási díj és felár nélkül. A legtöbb népszerű Acer márkájú laptopmodellhez tartunk raktáron gyári új kijelzőpanelt, de a ritkábban előfordulókhoz is tudunk rendelni gyors átfutási idővel kijelzőt, közvetlenül a márkakereskedésekből. Ha fontos neked, hogy gyorsan kész legyen a notebookod és nem tudsz vagy nem akarsz sokat várni, akkor jó helyen jársz: a kijelzőcserét szemed láttára néhány perc alatt elvégzik munkatársaink.

kijelzőcsere ára - acer notebookA kijelző panel csere ára

Acer netbook kijelzőszervizeink Budapesten három pontján várnak ügyfeleinkre. Az alkatrészcsere ingyenes, csak a cserére szoruló eszköz helyére kerülő új alkatrész árát kell kifizetni. Az Acer kijelző árak függenek a laptop pontos típusától, de például egy gyakori gyári új fényes 15.6” HD (1366×768) eDP LED laptop Slim kijelző (csatlakozó: 30 pin – jobb), 29.900 Ft-ba kerül 24 hónap csere garanciával és ingyenes beszereléssel.

Acer kijelző csere ingyenes beszereléssel. Minden típusú Acer notebook készülék kijelző panel cseréje a Laptopszerviz.EU budapesti üzleteiben. A helyben vásárolt Acer és más márkájú alkatrészek beszerelése ingyenes, a munkadíjat nem, csak a cserealkatrész árát kell kifizetni. Acer kijelző csere ára – Mibe kerül? – Acer Laptop szerviz Budapest

Kingston SSD meghajtók

Milyen adattárolóval gyorsíthatom a laptopot?

Kingston SSD meghajtró

Kingston SSD meghajtó szétszerelve.

A laptop sebességét a hardver egyes elemeinek sebessége, illetve a legszűkebb keresztmetszet, tehát a leglassúbb alkatrész határozza meg. Természetesen nem mindegy, hogy milyen munkát végzünk, milyen feladatra használjuk a notebookot, hiszen a konkrét szoftvertől is függ, hogy milyen alkatrészeket használ intenzívebben a gép. A processzor sebessége, a memória mérete és sebessége, a gyors videokártya mindenki számára egyértelmű igény, azonban az egyik leggyakrabban használt hardver, mely sebességétől jelentős mértékben függ a számítógép sebessége, az a háttértár. A hagyományos HDD lemezek helyettesítése a korszerűbb SSD meghajtóval akár 10-szeres sebességnövekedést eredményezhet. A budapesti laptop szervizben vásárolt SSD meghajtót a szakemberek gyorsan és ingyenesen beszerelik a gépbe, külön kérésre adatmentést, adatáthelyezést is vállalnak. Olvass tovább

Dell akkumulátor a laptopszervizben

Az akkumulátorok hosszú fejlődésen estek át

plante akku

Plantè akkumulátora

Az hordozható számítógépek működését biztosító energia tárolása sarkalatos kérdés, hiszen éppen ettől függ a készülékek mobilitása. Egy laptop autonóm (hálózat nélküli) működésének üzemideje az egyik legfontosabb szempont vásárlásnál: ha az ember notebookot szerez be, nem azért teszi, hogy ne tudjon elszakadni a hálózati áramcsatlakozóktól. A Dell akkumulátor típusok többsége szerencsére világszínvonalú, ám a várható élettartam és üzemidő hosszáról tájékozódni soha nem árt.

Az elektromos energia tárolásának technológiája rengeteget fejlődött azóta, hogy 1854-ben az elektrolitba merülő ólomlemezek töltéstároló tulajdonságára W. J. Sinsteden rámutatott, majd 1859-ben a francia Gaston Planté az első használható akkumulátort előállította. Bármilyen hosszú is volt a fejlődés útja, lényegében a legmodernebb mai Dell laptop akkumulátora is a Planté által felfedezett és az olasz Luigi Galvani tiszteletére galván elvnek keresztelt jelenség szerint funkcionál és táplálja notebookunkat. Gépeinket ma már persze nem savba lógatott ólom működteti, és nem is nikkel-kadmium, hanem többnyire lítiumion-akkumulátor, amely  speciálisan a mobil készülékekben való használatra kifejlesztett hosszú üzemidejű villamosenergia-forrás.

Általános tudnivalók a Dell akkumulátorokról

dell laptop akkumulátor

Dell Inspiron 13-7352 akkumulátor csere a laptop szervizben – Az akkucsere ingyenes!

Az akkumulátortípusok az elkészítésükhöz használt anyagok szerint a következők lehetnek: NiCd, NiMH, Lítium, Pb. Általánosságban elmondható, hogy az egyes laptop akkumulátorok maximális töltőárama 5A lehet, míg a kisütési áram legfeljebb 1A.

A Dell akkumulátorok gyártása során az újabb típusoknál, a sorba kötött Lilo, LiPo, LiFe cellák száma maximum 6 darab. A legelterjedtebb aksik jelenleg 3 cellát tartalmaznak.

A Dell által korábban használt NiCd és NiMH akkumulátoroknál nem volt ritka a 15 cellás egység sem, ezek a gépek jókora puttonnyal érkeztek a gyárból, meglehetősen megerőltető volt a szállításuk. Olvass tovább

Mit tehetünk, ha nincs kéznél a gyári laptoptöltő

Laptoptöltő akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor.

A laptop akkumulátor töltésének módjai

A számítógépek folyamatos áramellátást igényelnek, nem kivételek ez alól a mobil készülékek, így a laptop vagy tablet sem. A hordozható számítógépek előnye abban rejlik, hogy beépített akkumulátoruknak köszönhetően egy bizonyos ideig képesek önállóan működni. Olvass tovább

A laptop kijelző gyakran előforduló hibái

Mit tegyek, ha nem világít a notebook monitorja?

Eltört a laptop kijelzője

Cserére váró, törött laptop kijelző.

A laptop egyik legfontosabb – a munka minőségét is meghatározó – alkatrésze a kijelző. Ennek sérülése, hibája esetén nehézkessé válik a munkavégzés, és szemünk egészsége is veszélybe kerülhet. A notebook megjelenítőjének hibája nem végzetes probléma, de a javítására, cseréjére költeni kell.

Ha nem világít, ha vibrál vagy villog a laptop kijelzője, elsősorban a hiba okát kell diagnosztizálni, amit szervizben gyorsan és szakszerűen elvégeznek, szükség esetén azonnal cserélhetik a hibás alkatrészt. Van néhány gyakori hiba, melyet te magad is diagnosztizálhatsz otthon, saját kezűleg. Olvass tovább