Oldal kiválasztása
Laptop alaplapi szintű javítása

Laptop alaplapi szintű javítása

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy készülék nem kapcsol be, vagy esetleg bekapcsol, de nem ad képet a kijelzőjére.

Az okok között lehet:

 • A grafikus vezérlő (GPU) meghibásodása – Melegedés vagy egyéb hiba miatt elválhat az alaplaptól és emiatt a készülék bekapcsoláskor nem ad képet, külső kijelzőre ad csak képet, vagy hibás képet ad, kékhalált kap az operációs rendszer. – Ezt cserével tudjuk orvosolni
 • Északi híd, ami a memóriát és a processzort vezérelni – Melegedés vagy alaplapi zárlat hatására tud meghibásodni – Cserével orvosoljuk
 • BIOS hiba – A BIOS tartalom sérül, ami miatt a készülék nem kapcsol be, vagy bekapcsoláskor nem ad képet a kijelzőre
 • Zárlat, kondenzátor, FET hiba – Ezek az alkatrészek esetleges túláram hatására tudnak sokszor meghibásodni.

A fent említett problémák legnagyobb részét technikusaink tudják javítani.

Egy laptop alaplap cseréje jellemzően 100-150 000 Ft fölötti tétel, egy új készülék ára meg akár több 100 000 Ft-ba kerül.
Technikusaink, bármilyen alaplapi probléma esetén egységesen bruttó: 34 990 Ft-ért tudják javítani a készüléket alatt, ami sokkal gazdaságosabb, mint egy új alaplap vagy egy új készülék és még 1 év garanciát is vállalunk az elvégzett javításra. A javítás jellemzően 1 hetet vesz igénybe.

Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Notebook hardverek: alaplap

Laptop alkatrészek

A laptop alkatrészei, felépítése.

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

A laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez. (tovább…)

Memória a laptopba

Memória a laptopba

A RAM típusai és meghatározása

Laptop memória

DDR3-as laptop memória.

A laptop vagy asztali számítógép memóriája (RAM) a rendszer egyik fontos alkotóeleme, ez tárolja a processzor számára közvetlenül hozzáférhető adatokat, információkat és programokat. A RAM írható és olvasható, de adattárolásra csak feszültség alatt képes, tehát az áramforrás kikapcsolásakor elvesznek a benne tároltak.

A memória típusa és mérete

A laptop memóriája szükség esetén cserélhető, bővíthető, azonban ehhez tudnunk kell a panel pontos típusát és méretét. A notebook és asztali számítógép esetében elmondható, hogy minél több a RAM, annál jobb, természetesen az ésszerűség határain belül.

A modern laptopokban  a gyártó két memóriamodul típust alkalmaz, SO-DIMM DDR3 és SO-DIMM DDR4. A SO-DIMM a laptop foglalatának megfelelő memóriamodul jelölése.

A legelterjedtebb, DDR3-as memóriatípuson belül is találhatunk különféle paraméterrel rendelkező egységeket. A laptop memóriájának a gyorsaságát a működési frekvencia is jelentős mértékben befolyásolja. A RAM működési frekvenciáját a hardveren található címkéről tudhatjuk meg, vagy a megfelelő diagnosztikai program segítségével szoftveresen is leolvasható.

Memória csere laptop szerviz

Laptop memória cseréje, bővítése.

Egy DDR3-as modul jelölése: DDR3-1600 PC3-12800 CL9 ECC REG

A memóriamodul méretének feltüntetésén kívül a fent látható információkat kell értelmeznünk.

 • DDR3 – a memóriamodul típusát és generációját jelöli. A legtöbb boltban megvásárolható laptop DDR (Double Data Rate) memóriát használ.
 • 1600 – a memória működési frekvenciája MHz-ben.
 • PC3-12800 – a memória által 1 másodperc alatt feldolgozott adatmennyiség megabitben.
 • CL9 – a memória időzítési paramétere, mely milliszekundumban adja meg azt a késleltetési időt, amire a modulnak a műveletek között szüksége van. Értelemszerűen annál gyorsabb a laptop memóriája, minél kisebb a memória késleltetési ideje. A laptop sebességének növelésekor a fejlesztéskor tehát nem csak a memória méretét és sebességét, hanem a késleltetési idő mértékét is érdemes figyelembe venni.
 • ECC – azt jelöli, hogy a memóriapanel rendelkezik speciális hibajavító funkcióval. A gyakorlatban nincs számottevő különbség az ECC-vel és anélkül szerelt memóriák működési sebessége között.

A DDR3 memóriamodulok típusai (jelölés, frekvencia, lapka, feldolgozott adatmennyiség másodpercenként):

 • PC3-8500, 533 MHz, DDR3-1066, 8533 Mbit/s
 • PC3-10600, 667 MHz, DDR3-1333, 10667 Mbit/s
 • PC3-12800, 800 MHz, DDR3-1600, 12800 Mbit/s
 • PC3-14400, 900 MHz, DDR3-1800, 14400 Mbit/s
 • PC3-15000, 1000 MHz, DDR3-1866, 15000 Mbit/s
 • PC3-16000, 1066 MHz, DDR3-2000, 16000 Mbit/s
 • PC3-17000, 1066 MHz, DDR3-2133, 17066 Mbit/s
 • PC3-17600, 1100 MHz, DDR3-2200, 17600 Mbit/s
 • PC3-19200, 1200 MHz, DDR3-2400, 19200 Mbit/s.

A laptop memóriája

A laptopokban, netbookokban és egyéb mobil számítógépekben DDR memóriát alkalmaznak, lényegében olyat, mint az asztali számítógépekben, némi formai változtatással. Az asztali gépekbe szerelt memória formálj DIMM, a laptop memória formája pedig SO-DIMM. A két típus nem felcserélhető, bár létezik átalakító modul, azonban ennek ára és bonyolultsága értelmetlenné teszi a használatát, hiszen egyszerűbb vásárolni egy megfelelő, a notebook típusához gyártott modult.

A laptop memória bővítése

A mobil számítógép memóriája a legtöbb esetben gyorsan és könnyen bővíthető. A gép alaplapjának típusa határozza meg, hogy hány és milyen típusú, mekkora méretű memóriapanel helyezhető be. A laptop szervizben gyorsan és könnyen cserélik vagy bővítik a gép memóriáját. Mivel az újabb típusú notebookok memóriamoduljainak cseréjéhez ki kell venni a gép alaplapját is, ezért nem érdemes otthon, saját kezűleg próbálkozni ezzel.

Budapesti laptopszervizeinkben az ott vásárolt memóriamodulokat be is szerelik a szakemberek.

(tovább…)

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás

Billentyűzet magyar karakterekkel

laptop billentyűzet magyar

Magyar billentyűzet ékezetes karakterekkel

A Magyarországon forgalomba kerülő laptopok nem mindegyikének természetes velejárója a magyar billentyűzet. Inkább ellenkezőleg: a legjobb laptop márkák modelljei angol klaviatúrával kerülnek forgalomba. A legtöbb felhasználó számára ez nem okoz különösebb gondot, a magyar ékezetes betűk megfelelő módon, azaz magyar billentyűkiosztással beállíthatók és könnyen használhatók, szükség esetén a gombok felmatricázhatók az ékezetes karakterekkel. Azonban azok, akik korábban az asztali számítógépüket magyar betűs klaviatúrával használták (vagy egyenesen egy mechanikus vagy villanyírógépről szoktak át a korszerűbb technikára) , zavarónak találják ezt a megoldást. Ha notebook készüléküket is magyar billentyűzettel szeretnék használni, ennek nincs különösebb akadálya, a legtöbb szerviz tart raktáron Lenovo, Asus, Dell vagy Acer noteszgépbe szerelhető magyar betűs tasztatúrát, be is szerelik, Ha ritkább típusú az ügyfél gépe, a megfelelő eszköz ezekhez is megrendelhető.

Miben különbözik a magyar klaviatúra az angoltól?

Az eltérés két legfőbb pontja

 1. A magyar billentyűzet az angolra alapozott nemzetközi billentyűzetkiosztástól a Z és az Y karakterek felcserélésében tér el;
 2. A magyar klaviatúrán szerepelnek hosszú ékezetes betűgombok: Á, É, Í, Ó, Ő, Ú, Ű.

A magyar billentyűkiosztást az alulról harmadik gombsor kezdő karaktereiről QWERTZ kiosztású billentyűzetnek nevezik. A Z és Y gombok felcserélésével jellemzett, nyelvterületünkön magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás német/osztrák eredetű és főként a germán nyelvek használati területein, illetve Közép-Európában elterjedt, szemben az angolra visszavezethető nemzetközi kiosztással. Az eltérésnek technikatörténeti háttere: a mechanikus írógépek és manuálisan kezelt nyomdai szedőgépek korában a technológia német közvetítéssel érkezett hozzánk, és ebből alakult ki a későbbi magyar elrendezés, ezt örökölték meg a számítástechnikai készülékek, szemben a QWERTY kiosztással.

Laptop billentyűzet választása – szempontok

Noteszgép vásárlásakor felmérjük a gép küllemét, érdeklődünk az akkumulátor üzemideje és élettartama felől, tudni akarjuk a RAM és az SSD mega- és gigabájtjainak a számát – de ritkán törődünk a klaviatúrával. Holott

a megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelenthet munkánk gyors és kényelmes elvégzésében

– míg az alkalmatlan gépelési felület jelentősen lelassíthatja a munkavégzést, csökkentheti teljesítményünket.

Néhány tanács billentyűzetválasztáshoz:

Vedd figyelembe a méretet és az elhelyezést!

A gyártók olykor a szimbólum- és vezérlőbillentyűket más-más helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve funkcióikra. Kerüd az alkalmatlan vagy kényelmetlen beosztást (ha például  a Shift a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el). Kerüld a túl kis mérető klaviatúrát is, illetve figyelj arra, nem spórolta-e le a gyártó a számbillentyűket.

Figyelj a gombok formájára és a felület anyagára!

A billentyűk konkáv alakja lehetővé teszi, hogy ujjaid kényelmesen helyezkedjenek el rajta és könnyen megtaláld a peremüket, így vakon is könnyebben gépelhetsz. Érdemes a gombok textúrájára figyelni: ha túl simák, nehéz őket kitapintani, ha túl durvák, megfájdulhatnak ujjbögyeid

A helyes kéztámasz fontossága

A tasztatúra alatti terület meghatározó ebben. Győződj meg róla, hogy mindkét csuklód kényelmesen elfér a kéztámaszon – így nem a vállizmaidnak kell emelnie karodat – ez vállfájdalmakhoz vezethet.

Ellenállás, rugalmasság

Ha egy gombnak túl kicsi az ellenállása, sok lesz a véletlen leütése, ha túl nagy, sok lesz a betűkihagyás.

A billentyűzet kiosztása, nyelvi jellege

Ahogy fentebb már említettük, hordozható számítógép vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen szöveget szoktunk bevinni. Ha egy kortárs szerző regényét kell gépbe vinnünk, bosszantó lehet, ha az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gomb leütésével megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit épp kerestünk. A billentyűkiosztás és a nyelvi beállítások szoftver szinten átállíthatók, de igazán jó hatást csak a megfelelő hardver, azaz az ékezetes magyar QWERTZ billentyűzet használatával érhetünk el.

QWERTZ billentyűzet magyar laptop

Magyar laptop billentyűzet = QWERTZ billentyűkiosztás + hosszú ékezetes magánhangzók

Acer laptop kijelző csere

Acer laptop kijelző csere beszereléssel Budapesten

acer kijelző panel csere

ACER ASPIRE 5750-9851 laptop szétszedése – kijelző panel csere. – Mennyibe kerül?

Acer notebook kijelző cseréje gyorsan, azonnal, soron kívül

acer laptop kijelző csereA laptopok képernyőrészének funkcionális része a kijelzőpanel, ez felelős a grafikai megjelenítésért és a látvány minőségéért. Könnyen megsérülhet, mivel a noteszgép fedelében helyezkedik el, és így fokozott igénybevételnek van kitéve, használat közben könnyebben érik ütődések, mint a hordozható számítógép védettebb alkatrészeit. A szervizbe betérő ügyfelek jelentős része éppen a kijelző meghibásodása, nem megfelelő működése miatt keres fel bennünket. Olykor van mód javításra, de az esetek többségében a hibaelhárítás a kijelzőcserével egyenlő. Példának okáért egy Acer laptop kijelző csere percek alatt elvégezhető rutinfeladat a szakképzett műszerészek számára, míg otthoni körülmények között egy ilyen javítás az érzékeny hardver eszközök meghibásodásával járhat.

A kijelzőcsere a budapesti Laptopszerviz.Eu saját gyári alkatrészkészletéből történik – a javítási munka akár meg is várható üzleteinkben.

Ajánlatunk: Acer kijelző javítás gyorsan, azonnal, soron kívül. A legtöbb népszerű Acer márkájú laptopmodellhez tartunk raktáron gyári új kijelzőpanelt, de a ritkábban előfordulókhoz is tudunk rendelni gyors átfutási idővel kijelzőt, közvetlenül a márkakereskedésekből. Ha fontos neked, hogy gyorsan kész legyen a notebookod és nem tudsz vagy nem akarsz sokat várni, akkor jó helyen jársz: a kijelzőcserét szemed láttára néhány perc alatt elvégzik munkatársaink.

kijelzőcsere ára - acer notebookA kijelző panel csere ára

Acer netbook kijelzőszervizeink Budapesten három pontján várnak ügyfeleinkre. Az Acer kijelző árak függenek a laptop pontos típusától, de például egy gyakori gyári új fényes 15.6” HD (1366×768) eDP LED laptop Slim kijelző (csatlakozó: 30 pin – jobb), 44.990 Ft-ba kerül 24 hónap csere garanciával.

Acer kijelző csere beszereléssel. Minden típusú Acer notebook készülék kijelző panel cseréje a Laptopszerviz.EU budapesti üzleteiben.  Acer kijelző csere ára – Mibe kerül? – Acer Laptop szerviz Budapest

Kingston SSD meghajtók

Kingston SSD meghajtók

Milyen adattárolóval gyorsíthatom a laptopot?

Kingston SSD meghajtró

Kingston SSD meghajtó szétszerelve.

A laptop sebességét a hardver egyes elemeinek sebessége, illetve a legszűkebb keresztmetszet, tehát a leglassúbb alkatrész határozza meg. Természetesen nem mindegy, hogy milyen munkát végzünk, milyen feladatra használjuk a notebookot, hiszen a konkrét szoftvertől is függ, hogy milyen alkatrészeket használ intenzívebben a gép. A processzor sebessége, a memória mérete és sebessége, a gyors videokártya mindenki számára egyértelmű igény, azonban az egyik leggyakrabban használt hardver, mely sebességétől jelentős mértékben függ a számítógép sebessége, az a háttértár. A hagyományos HDD lemezek helyettesítése a korszerűbb SSD meghajtóval akár 10-szeres sebességnövekedést eredményezhet. A budapesti laptop szervizben vásárolt SSD meghajtót a szakemberek gyorsan és beszerelik a gépbe, külön kérésre adatmentést, adatáthelyezést is vállalnak. (tovább…)