fbpx

Laptop alkatrészek. Az alaplap

Ha bármi kérdésed felmerülne, keress minket az info@laptopszerviz.eu email címen és örömmel válaszolunk Neked.

Alkatrészt szeretnél? Laptop webáruházunkban minden népszherű márkához találsz megfelelő alkatrészt ráadásul piacvezető áron. Villámgyors kiszállítás országosan.

Notebook hardverek: alaplap

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez.

A laptop főbb alkatrészeikijelző, alaplap, merevlemez, memória, processzor, akkumulátor, töltő, hangszóró, billentyűzet, touchpad, kártyaolvasó, optikai meghajtó, videokártya.

A laptop működéséhez szükséges minimális hardverek: processzor, alaplap, memória, kijelző, beviteli eszköz, háttértár. (A netbookok és a tabletek lényegében ennyiből állnak.)

notebook beépített alkatrészei, melyek az asztali számítógépeknél külső hardverként jelennek meg: kijelző, hangszóró, billentyűzet, kurzorvezérlő.

Laptop alaplap

Az első hardver, melyről a laptop esetében beszélnünk kell, az alaplap. Részben ez az alkatrész határozza meg a laptop műanyag burkolatának alakját és kialakítását is. Mivel a legtöbb alaplap egyedileg, a burkolathoz tervezve készül, ezért ennek cseréje nagyon ritkán opció a szervizben. Csak a mindenben megegyező típusú pótalkatrész szerelhető be.

A legújabb, 14 hüvelykes és ennél nagyobb kijelzővel szerelt laptopok esetében a modern alaplap már nem foglalja el az egész „házat” (természetesen itt nem a több hűtővel is ellátott gamer laptopokra gondolunk), ettől függetlenül, a csatlakozók elhelyezkedése miatt nem csereszabatos az alkatrész.

Az alaplap feladata

Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes hardver elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb.

A laptopok jelentős részében az alaplapra integrálva találjuk a videokártyát is, ez a költséghatékony megoldások esetén van így. A nagyobb teljesítményű gépeknél a kialakított csatlakozóban találjuk a diszkrét videokártyát.

Az alaplapon található a BIOS, az alapvető bemeneti–kimeneti rendszer, mely biztosítja a számítógép szoftverének és hardverének érintkezési felületét, elvégzi az alapvető diagnosztikai feladatokat és tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat is. A BIOS tölti be a hardverek vezérlőrendszereit, vezérlő szoftvereit. Az első laptopoknál még ROM-ba égetve tárolták ezeket az információkat, a modernebb gépekben már újraírható Flash RAM tartalmazza a szoftvert, ennek köszönhetően lehetőség van a javításra, fejlesztésre és tökéletesítésre is.

Notebook alaplap javítás

A notebook alaplapjának meghibásodása esetén csak nagyon ritkán lehet javítani az alkatrészt. A laptop szervizben először diagnosztizálják a pontos hibát, majd meghatározzák a javítás, a csere lehetséges módját. Nem ritka, hogy az alaplap javításának költsége olyan magas lenne – különösen egy régebbi típus esetén –, ami már egy hasonló tudású használt gép árát is meghaladhatja.

Kapcsolat

Budai szerviz
1119 Budapest, Fehérvári út 55

Pesti szerviz
1135 Budapest, Béke utca 9

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00

SZ-V: Zárva

Hívj minket

Ezek is érdekesek lehetnek…

Laptop Akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor. A laptop akkumulátor töltésének módjai A számítógépek folyamatos áramellátást...

Laptop Töltő

A laptop töltő AC/DC adapter látja el elektromos árammal a hordozható számítógépet. A váltóáramot egyenárammá alakítja...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük