Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Notebook hardverek: alaplap

Laptop alkatrészek

A laptop alkatrészei, felépítése.

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

A laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez.

A laptop főbb alkatrészei: kijelző, alaplap, merevlemez, memória, processzor, akkumulátor, töltő, hangszóró, billentyűzet, touchpad, kártyaolvasó, optikai meghajtó, videokártya.

A laptop működéséhez szükséges minimális hardverek: processzor, alaplap, memória, kijelző, beviteli eszköz, háttértár. (A netbookok és a tabletek lényegében ennyiből állnak.)

A notebook beépített alkatrészei, melyek az asztali számítógépeknél külső hardverként jelennek meg: kijelző, hangszóró, billentyűzet, kurzorvezérlő.

alaplap - notebook alkatrészek

Laptop alkatrészek áttekintése. Kezdjük az alaplappal.

Laptop alaplap

Az első hardver, melyről a laptop esetében beszélnünk kell, az alaplap. Részben ez az alkatrész határozza meg a laptop műanyag burkolatának alakját és kialakítását is. Mivel a legtöbb alaplap egyedileg, a burkolathoz tervezve készül, ezért ennek cseréje nagyon ritkán opció a szervizben. Csak a mindenben megegyező típusú pótalkatrész szerelhető be.

A legújabb, 14 hüvelykes és ennél nagyobb kijelzővel szerelt laptopok esetében a modern alaplap már nem foglalja el az egész „házat” (természetesen itt nem a több hűtővel is ellátott gamer laptopokra gondolunk), ettől függetlenül, a csatlakozók elhelyezkedése miatt nem csereszabatos az alkatrész.

Az alaplap feladata

Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes hardver elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb.

A laptopok jelentős részében az alaplapra integrálva találjuk a videokártyát is, ez a költséghatékony megoldások esetén van így. A nagyobb teljesítményű gépeknél a kialakított csatlakozóban találjuk a diszkrét videokártyát.

Alaplap laptop szerelés szerviz.

Laptop alaplap szerelése.

Az alaplapon található a BIOS, az alapvető bemeneti–kimeneti rendszer, mely biztosítja a számítógép szoftverének és hardverének érintkezési felületét, elvégzi az alapvető diagnosztikai feladatokat és tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat is. A BIOS tölti be a hardverek vezérlőrendszereit, vezérlő szoftvereit. Az első laptopoknál még ROM-ba égetve tárolták ezeket az információkat, a modernebb gépekben már újraírható Flash RAM tartalmazza a szoftvert, ennek köszönhetően lehetőség van a javításra, fejlesztésre és tökéletesítésre is.

Notebook alaplap javítás

A notebook alaplapjának meghibásodása esetén csak nagyon ritkán lehet javítani az alkatrészt. A laptop szervizben először diagnosztizálják a pontos hibát, majd meghatározzák a javítás, a csere lehetséges módját. Nem ritka, hogy az alaplap javításának költsége olyan magas lenne – különösen egy régebbi típus esetén –, ami már egy hasonló tudású használt gép árát is meghaladhatja.


Tudástár: a laptop, azaz a mobil számítógép legfontosabb alkatrészeinek listája. A laptop alkatrészek megismerése azért is fontos, hogy a budapesti notebook szervizben megértsük a szakember tájékoztatását a meghibásodás jellegéről és a diagnosztikai eredményeket is átlássuk. Néhány további téma, mely megismerése segíthet a szélesebb körű tájékozódásban: notebook alkatrészek ára, kijelző javítása, memória bővítés, laptop szerviz Budapest, videokártya csere, alaplap diagnosztika.