fbpx

Laptop alaplapi szintű javítása

Ha bármi kérdésed felmerülne, keress minket az info@laptopszerviz.eu email címen és örömmel válaszolunk Neked.

Alkatrészt szeretnél? Laptop webáruházunkban minden népszherű márkához találsz megfelelő alkatrészt ráadásul piacvezető áron. Villámgyors kiszállítás országosan.

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy készülék nem kapcsol be, vagy esetleg bekapcsol, de nem ad képet a kijelzőjére.

Az okok között lehet:

 • A grafikus vezérlő (GPU) meghibásodása – Melegedés vagy egyéb hiba miatt elválhat az alaplaptól és emiatt a készülék bekapcsoláskor nem ad képet, külső kijelzőre ad csak képet, vagy hibás képet ad, kékhalált kap az operációs rendszer. – Ezt cserével tudjuk orvosolni
 • Északi híd, ami a memóriát és a processzort vezérelni – Melegedés vagy alaplapi zárlat hatására tud meghibásodni – Cserével orvosoljuk
 • BIOS hiba – A BIOS tartalom sérül, ami miatt a készülék nem kapcsol be, vagy bekapcsoláskor nem ad képet a kijelzőre
 • Zárlat, kondenzátor, FET hiba – Ezek az alkatrészek esetleges túláram hatására tudnak sokszor meghibásodni.

A fent említett problémák legnagyobb részét technikusaink tudják javítani.

Egy laptop alaplap cseréje jellemzően 100-150 000 Ft fölötti tétel, egy új készülék ára meg akár több 100 000 Ft-ba kerül.
Technikusaink, bármilyen alaplapi probléma esetén egységesen bruttó: 34 990 Ft-ért tudják javítani a készüléket alatt, ami sokkal gazdaságosabb, mint egy új alaplap vagy egy új készülék és még 1 év garanciát is vállalunk az elvégzett javításra. A javítás jellemzően 1 hetet vesz igénybe.

Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Notebook hardverek: alaplap

A laptop alkatrészei, felépítése.

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez. (tovább…)

Memória a laptopba

A RAM típusai és meghatározása

DDR3-as laptop memória.

A laptop vagy asztali számítógép memóriája (RAM) a rendszer egyik fontos alkotóeleme, ez tárolja a processzor számára közvetlenül hozzáférhető adatokat, információkat és programokat. A RAM írható és olvasható, de adattárolásra csak feszültség alatt képes, tehát az áramforrás kikapcsolásakor elvesznek a benne tároltak.

A memória típusa és mérete

A laptop memóriája szükség esetén cserélhető, bővíthető, azonban ehhez tudnunk kell a panel pontos típusát és méretét. A notebook és asztali számítógép esetében elmondható, hogy minél több a RAM, annál jobb, természetesen az ésszerűség határain belül.

modern laptopokban  a gyártó két memóriamodul típust alkalmaz, SO-DIMM DDR3 és SO-DIMM DDR4. A SO-DIMM a laptop foglalatának megfelelő memóriamodul jelölése.

A legelterjedtebb, DDR3-as memóriatípuson belül is találhatunk különféle paraméterrel rendelkező egységeket. A laptop memóriájának a gyorsaságát a működési frekvencia is jelentős mértékben befolyásolja. A RAM működési frekvenciáját a hardveren található címkéről tudhatjuk meg, vagy a megfelelő diagnosztikai program segítségével szoftveresen is leolvasható.

Laptop memória cseréje, bővítése.

Egy DDR3-as modul jelölése: DDR3-1600 PC3-12800 CL9 ECC REG

A memóriamodul méretének feltüntetésén kívül a fent látható információkat kell értelmeznünk.

 • DDR3 – a memóriamodul típusát és generációját jelöli. A legtöbb boltban megvásárolható laptop DDR (Double Data Rate) memóriát használ.
 • 1600 – a memória működési frekvenciája MHz-ben.
 • PC3-12800 – a memória által 1 másodperc alatt feldolgozott adatmennyiség megabitben.
 • CL9 – a memória időzítési paramétere, mely milliszekundumban adja meg azt a késleltetési időt, amire a modulnak a műveletek között szüksége van. Értelemszerűen annál gyorsabb a laptop memóriája, minél kisebb a memória késleltetési ideje. A laptop sebességének növelésekor a fejlesztéskor tehát nem csak a memória méretét és sebességét, hanem a késleltetési idő mértékét is érdemes figyelembe venni.
 • ECC – azt jelöli, hogy a memóriapanel rendelkezik speciális hibajavító funkcióval. A gyakorlatban nincs számottevő különbség az ECC-vel és anélkül szerelt memóriák működési sebessége között.

A DDR3 memóriamodulok típusai (jelölés, frekvencia, lapka, feldolgozott adatmennyiség másodpercenként):

 • PC3-8500, 533 MHz, DDR3-1066, 8533 Mbit/s
 • PC3-10600, 667 MHz, DDR3-1333, 10667 Mbit/s
 • PC3-12800, 800 MHz, DDR3-1600, 12800 Mbit/s
 • PC3-14400, 900 MHz, DDR3-1800, 14400 Mbit/s
 • PC3-15000, 1000 MHz, DDR3-1866, 15000 Mbit/s
 • PC3-16000, 1066 MHz, DDR3-2000, 16000 Mbit/s
 • PC3-17000, 1066 MHz, DDR3-2133, 17066 Mbit/s
 • PC3-17600, 1100 MHz, DDR3-2200, 17600 Mbit/s
 • PC3-19200, 1200 MHz, DDR3-2400, 19200 Mbit/s.

A laptop memóriája

laptopokban, netbookokban és egyéb mobil számítógépekben DDR memóriát alkalmaznak, lényegében olyat, mint az asztali számítógépekben, némi formai változtatással. Az asztali gépekbe szerelt memória formálj DIMMa laptop memória formája pedig SO-DIMM. A két típus nem felcserélhető, bár létezik átalakító modul, azonban ennek ára és bonyolultsága értelmetlenné teszi a használatát, hiszen egyszerűbb vásárolni egy megfelelő, a notebook típusához gyártott modult.

A laptop memória bővítése

A mobil számítógép memóriája a legtöbb esetben gyorsan és könnyen bővíthető. A gép alaplapjának típusa határozza meg, hogy hány és milyen típusú, mekkora méretű memóriapanel helyezhető be. A laptop szervizben gyorsan és könnyen cserélik vagy bővítik a gép memóriáját. Mivel az újabb típusú notebookok memóriamoduljainak cseréjéhez ki kell venni a gép alaplapját is, ezért nem érdemes otthon, saját kezűleg próbálkozni ezzel.

Budapesti laptopszervizeinkben az ott vásárolt memóriamodulokat be is szerelik a szakemberek.

Laptop billentyűzet – magyar billentyűkiosztás

Billentyűzet magyar karakterekkel

Magyar billentyűzet ékezetes karakterekkel

A Magyarországon forgalomba kerülő laptopok nem mindegyikének természetes velejárója a magyar billentyűzet. Inkább ellenkezőleg: a legjobb laptop márkák modelljei angol klaviatúrával kerülnek forgalomba. A legtöbb felhasználó számára ez nem okoz különösebb gondot, a magyar ékezetes betűk megfelelő módon, azaz magyar billentyűkiosztással beállíthatók és könnyen használhatók, szükség esetén a gombok felmatricázhatók az ékezetes karakterekkel. Azonban azok, akik korábban az asztali számítógépüket magyar betűs klaviatúrával használták (vagy egyenesen egy mechanikus vagy villanyírógépről szoktak át a korszerűbb technikára) , zavarónak találják ezt a megoldást. Ha notebook készüléküket is magyar billentyűzettel szeretnék használni, ennek nincs különösebb akadálya, a legtöbb szerviz tart raktáron Lenovo, Asus, Dell vagy Acer noteszgépbe szerelhető magyar betűs tasztatúrát, be is szerelik, Ha ritkább típusú az ügyfél gépe, a megfelelő eszköz ezekhez is megrendelhető.

Miben különbözik a magyar klaviatúra az angoltól?

Az eltérés két legfőbb pontja

 1. A magyar billentyűzet az angolra alapozott nemzetközi billentyűzetkiosztástól a Z és az Y karakterek felcserélésében tér el;
 2. A magyar klaviatúrán szerepelnek hosszú ékezetes betűgombok: Á, É, Í, Ó, Ő, Ú, Ű.

A magyar billentyűkiosztást az alulról harmadik gombsor kezdő karaktereiről QWERTZ kiosztású billentyűzetnek nevezik. A Z és Y gombok felcserélésével jellemzett, nyelvterületünkön magyarnak nevezett billentyűzet kiosztás német/osztrák eredetű és főként a germán nyelvek használati területein, illetve Közép-Európában elterjedt, szemben az angolra visszavezethető nemzetközi kiosztással. Az eltérésnek technikatörténeti háttere: a mechanikus írógépek és manuálisan kezelt nyomdai szedőgépek korában a technológia német közvetítéssel érkezett hozzánk, és ebből alakult ki a későbbi magyar elrendezés, ezt örökölték meg a számítástechnikai készülékek, szemben a QWERTY kiosztással.

Laptop billentyűzet választása – szempontok

Noteszgép vásárlásakor felmérjük a gép küllemét, érdeklődünk az akkumulátor üzemideje és élettartama felől, tudni akarjuk a RAM és az SSD mega- és gigabájtjainak a számát – de ritkán törődünk a klaviatúrával. Holott

a megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelenthet munkánk gyors és kényelmes elvégzésében

– míg az alkalmatlan gépelési felület jelentősen lelassíthatja a munkavégzést, csökkentheti teljesítményünket.

Néhány tanács billentyűzetválasztáshoz:

Vedd figyelembe a méretet és az elhelyezést!

A gyártók olykor a szimbólum- és vezérlőbillentyűket más-más helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve funkcióikra. Kerüd az alkalmatlan vagy kényelmetlen beosztást (ha például  a Shift a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el). Kerüld a túl kis mérető klaviatúrát is, illetve figyelj arra, nem spórolta-e le a gyártó a számbillentyűket.

Figyelj a gombok formájára és a felület anyagára!

A billentyűk konkáv alakja lehetővé teszi, hogy ujjaid kényelmesen helyezkedjenek el rajta és könnyen megtaláld a peremüket, így vakon is könnyebben gépelhetsz. Érdemes a gombok textúrájára figyelni: ha túl simák, nehéz őket kitapintani, ha túl durvák, megfájdulhatnak ujjbögyeid

A helyes kéztámasz fontossága

A tasztatúra alatti terület meghatározó ebben. Győződj meg róla, hogy mindkét csuklód kényelmesen elfér a kéztámaszon – így nem a vállizmaidnak kell emelnie karodat – ez vállfájdalmakhoz vezethet.

Ellenállás, rugalmasság

Ha egy gombnak túl kicsi az ellenállása, sok lesz a véletlen leütése, ha túl nagy, sok lesz a betűkihagyás.

A billentyűzet kiosztása, nyelvi jellege

Ahogy fentebb már említettük, hordozható számítógép vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen szöveget szoktunk bevinni. Ha egy kortárs szerző regényét kell gépbe vinnünk, bosszantó lehet, ha az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gomb leütésével megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit épp kerestünk. A billentyűkiosztás és a nyelvi beállítások szoftver szinten átállíthatók, de igazán jó hatást csak a megfelelő hardver, azaz az ékezetes magyar QWERTZ billentyűzet használatával érhetünk el.

Magyar laptop billentyűzet = QWERTZ billentyűkiosztás + hosszú ékezetes magánhangzók

Acer laptop kijelző csere

Acer laptop kijelző csere beszereléssel Budapesten

ACER ASPIRE 5750-9851 laptop szétszedése – kijelző panel csere. – Mennyibe kerül?

Acer notebook kijelző cseréje gyorsan, azonnal, soron kívül

A laptopok képernyőrészének funkcionális része a kijelzőpanel, ez felelős a grafikai megjelenítésért és a látvány minőségéért. Könnyen megsérülhet, mivel a noteszgép fedelében helyezkedik el, és így fokozott igénybevételnek van kitéve, használat közben könnyebben érik ütődések, mint a hordozható számítógép védettebb alkatrészeit. A szervizbe betérő ügyfelek jelentős része éppen a kijelző meghibásodása, nem megfelelő működése miatt keres fel bennünket. Olykor van mód javításra, de az esetek többségében a hibaelhárítás a kijelzőcserével egyenlő. Példának okáért egy Acer laptop kijelző csere percek alatt elvégezhető rutinfeladat a szakképzett műszerészek számára, míg otthoni körülmények között egy ilyen javítás az érzékeny hardver eszközök meghibásodásával járhat.

A kijelzőcsere a budapesti Laptopszerviz.Eu saját gyári alkatrészkészletéből történik – a javítási munka akár meg is várható üzleteinkben.

Ajánlatunk: Acer kijelző javítás gyorsan, azonnal, soron kívül. A legtöbb népszerű Acer márkájú laptopmodellhez tartunk raktáron gyári új kijelzőpanelt, de a ritkábban előfordulókhoz is tudunk rendelni gyors átfutási idővel kijelzőt, közvetlenül a márkakereskedésekből. Ha fontos neked, hogy gyorsan kész legyen a notebookod és nem tudsz vagy nem akarsz sokat várni, akkor jó helyen jársz: a kijelzőcserét szemed láttára néhány perc alatt elvégzik munkatársaink.

A kijelző panel csere ára

Acer netbook kijelzőszervizeink Budapesten három pontján várnak ügyfeleinkre. Az Acer kijelző árak függenek a laptop pontos típusától, de például egy gyakori gyári új fényes 15.6” HD (1366×768) eDP LED laptop Slim kijelző (csatlakozó: 30 pin – jobb), 44.990 Ft-ba kerül 24 hónap csere garanciával.

Acer kijelző csere beszereléssel. Minden típusú Acer notebook készülék kijelző panel cseréje a Laptopszerviz.EU budapesti üzleteiben.  Acer kijelző csere ára – Mibe kerül? – Acer Laptop szerviz Budapest

Kingston SSD meghajtók

Milyen adattárolóval gyorsíthatom a laptopot?

Kingston SSD meghajtó szétszerelve.

laptop sebességét a hardver egyes elemeinek sebessége, illetve a legszűkebb keresztmetszet, tehát a leglassúbb alkatrész határozza meg. Természetesen nem mindegy, hogy milyen munkát végzünk, milyen feladatra használjuk a notebookot, hiszen a konkrét szoftvertől is függ, hogy milyen alkatrészeket használ intenzívebben a gép. A processzor sebessége, a memória mérete és sebessége, a gyors videokártya mindenki számára egyértelmű igény, azonban az egyik leggyakrabban használt hardver, mely sebességétől jelentős mértékben függ a számítógép sebessége, az a háttértár. A hagyományos HDD lemezek helyettesítése a korszerűbb SSD meghajtóval akár 10-szeres sebességnövekedést eredményezhet. A budapesti laptop szervizben vásárolt SSD meghajtót a szakemberek gyorsan és beszerelik a gépbe, külön kérésre adatmentést, adatáthelyezést is vállalnak.

Kapcsolat

Budai szerviz
1119 Budapest, Fehérvári út 55

Pesti szerviz
1135 Budapest, Béke utca 9

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00

SZ-V: Zárva

Hívj minket

Ezek is érdekesek lehetnek…

Laptop Akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor. A laptop akkumulátor töltésének módjai A számítógépek folyamatos áramellátást...

Laptop Töltő

A laptop töltő AC/DC adapter látja el elektromos árammal a hordozható számítógépet. A váltóáramot egyenárammá alakítja...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük