Dell akkumulátor a laptopszervizben

Az akkumulátorok hosszú fejlődésen estek át

plante akku

Plantè akkumulátora

Az hordozható számítógépek működését biztosító energia tárolása sarkalatos kérdés, hiszen éppen ettől függ a készülékek mobilitása. Egy laptop autonóm (hálózat nélküli) működésének üzemideje az egyik legfontosabb szempont vásárlásnál: ha az ember notebookot szerez be, nem azért teszi, hogy ne tudjon elszakadni a hálózati áramcsatlakozóktól. A Dell akkumulátor típusok többsége szerencsére világszínvonalú, ám a várható élettartam és üzemidő hosszáról tájékozódni soha nem árt.

Az elektromos energia tárolásának technológiája rengeteget fejlődött azóta, hogy 1854-ben az elektrolitba merülő ólomlemezek töltéstároló tulajdonságára W. J. Sinsteden rámutatott, majd 1859-ben a francia Gaston Planté az első használható akkumulátort előállította. Bármilyen hosszú is volt a fejlődés útja, lényegében a legmodernebb mai Dell laptop akkumulátora is a Planté által felfedezett és az olasz Luigi Galvani tiszteletére galván elvnek keresztelt jelenség szerint funkcionál és táplálja notebookunkat. Gépeinket ma már persze nem savba lógatott ólom működteti, és nem is nikkel-kadmium, hanem többnyire lítiumion-akkumulátor, amely  speciálisan a mobil készülékekben való használatra kifejlesztett hosszú üzemidejű villamosenergia-forrás.

Általános tudnivalók a Dell akkumulátorokról

dell laptop akkumulátor

Dell Inspiron 13-7352 akkumulátor csere a laptop szervizben – Az akkucsere ingyenes!

Az akkumulátortípusok az elkészítésükhöz használt anyagok szerint a következők lehetnek: NiCd, NiMH, Lítium, Pb. Általánosságban elmondható, hogy az egyes laptop akkumulátorok maximális töltőárama 5A lehet, míg a kisütési áram legfeljebb 1A.

A Dell akkumulátorok gyártása során az újabb típusoknál, a sorba kötött Lilo, LiPo, LiFe cellák száma maximum 6 darab. A legelterjedtebb aksik jelenleg 3 cellát tartalmaznak.

A Dell által korábban használt NiCd és NiMH akkumulátoroknál nem volt ritka a 15 cellás egység sem, ezek a gépek jókora puttonnyal érkeztek a gyárból, meglehetősen megerőltető volt a szállításuk.

Biztonságos akkumulátortöltés

A Laptopszerviz.Eu budapesti szaküzleteiben vagy online alkatrészáruházában vásárolt akkumulátorok mindegyike optimalizált ellenőrző egységet tartalmaz, mely meggátolja a túltöltést és az abból erdő veszélyeket is. Ahogy a javítási munkákra és más alkatrészekre is, a szerviz minden eladott Dell akkumulátorra garanciát vállal.

Mi a különbség az akkuk gyors és optimális töltése között?

Ahogy minden akku, úgy a Dell laptop akkumulátor esetében gyorstöltés értelemszerűen azt jelenti, hogy a laptop töltő a legrövidebb idő alatt maximálisan feltölti az akkumulátort, ez az üzemmód azt feltételezi, hogy a tulajdonos a töltést követően azonnal használatba veszi az eszközt. A gyorstöltéssel feltöltött akkuk rövidebb ideig tárolják az áramot, mint a normál üzemmódban (Storage üzemmód) feltöltöttek, melyek végső feszültségét a berendezések szabályozni tudják. A gyorstöltés és a normál töltés közötti különbséget a használat céljától függően érdemes figyelembe venni.

A Dell akkumulátor élettartama

A laptopok akkumulátorának meghatározott élettartamuk van. Az élettartamot általában töltési ciklusokban adja meg a gyártó. Egy töltési ciklust az akkumulátor egyszeri feltöltése és lemerítése jelenti. Az akkumulátorról működő notebook, tablet, netbook, ultrabook és egyéb szerkezet esetében nem szabad elfelejteni, hogy az is egy ciklusnak számít, ha csak néhány percig töltjük az akkumulátort – és az is egy ciklus, ha maximálisan feltöltjük, majd teljesen lemerítjük.

Laptop üzemidő egyetlen akkutöltéssel

dell inspirok akkuAz élettartam mellett az akku üzemideje is fontos tényező. Akkumulátor üzemidő (vagy laptop üzemidő) az az időtartam, ameddig az erőforrás egyetlen töltéssel képes működtetni a mobil komputert. Az gyakorlatban az üzemidő nagyban függ a fogyasztástól, nyilvánvaló, hogy ha csak böngészünk, akkor a gép kevesebbet fogyaszt, semmint ha filmet nézünk vagy videojátékot játszunk rajta. Az üzemidőt egy átlagos gondolt napi használatra adják meg a gyártók, a Dell modellek esetében ez akár 9-10 óra is lehet, ám a valóságban egyetlen teljes feltöltéssel jobb csupán 5-6 órányi biztonságos üzemidőre számítani – és ez is sajnos rohamosan csökken az idő előrehaladtával, egy év alatt akár a felére is lecsökkenhet.

Érdemes véleményeket szerezni szakfolyóiratokból, internetes fórumokból az egyes akkufajták strapabírásáról. Eközben fontos tisztában lenni azzal is, hogy a Dell akkumulátor használatára nézve is érvényes a megállapítás: egyes akkumulátorfajták csak bizonyos laptoptípusokhoz alkalmazhatók. A tölthető áramforrások sokféleségére a magyarázat többek között a noteszgépek formatervezésében rejlik. A tervezőmérnökök igyekeznek a lehető legkisebb helyre bezsúfolni az alkatrészeket, ugyanakkor időnként a nagyobb kapacitás érdekében és a designerek nagy bosszúságára megnagyobbítják a készülék műanyag burkolatát is.

A Dell laptop akku állapotjelzője

A Dell laptopokba szerelt akkumulátor állapotáról bizonyos információkat kaphatunk a gépen található állapotjelző fényekből is.

Ha a notebook csatlakoztatva van a hálózati áramforráshoz, tehát hozzá van kapcsolva a laptoptöltő, akkor az állapotjelző fényei az alábbi módokon jelezhetnek.

  • A sárga és fehér LED egymás után, folyamatosan villog – általában azt jelzi, hogy nem a Dell cég által gyártott laptoptöltőt csatlakoztattad a géphez.
  • A sárga LED villog, míg a fehér folyamatosan ég – az akku átmeneti hibáját jelzi.
  • Folyamatosan villogó sárga LED – a laptop az akkumulátor végleges meghibásodását érzékeli.
  • Nem világítanak az akkumulátor LED-jei – a telepek teljesen feltöltött állapotban vannak, a gép hálózati áramforrásról, a laptoptöltőről üzemel.
  • Folyamatos fehér LED világít – az aksi töltés üzemmódban van.

Az akkumulátor cseréje, ki- és beszerelése

dell akkumulátorA legtöbb laptop belső áramforrása könnyedén eltávolítható és az új telep egyetlen mozdulattal a helyére csatlakoztatható. Az utóbbi években azonban kezd elterjedni az a tendencia, hogy a gépeket megbonthatatlan műanyag burkolatba helyezik a gyártók. Az ilyen hordozható PC akkujának a cseréjéhez le kell szerelni a burkolat egyes elemeit, jellemzően a billentyűzetet, ezért az akkumulátorcserét érdemes szakemberre bízni.

Ha a Laptopszerviz.Eu szolgáltatásait veszi igénybe, azt tapasztalhatja, hogy a Magyarországon egyedülálló kínálatból helyben kiválasztott és megvásárolt laptopakkumulátor árában minden esetben benne van a munkadíj, azaz a beszerelés ára, legyen az egyszerű vagy bonyolult eljárás. A műhely természetesen nemcsak ilyen szolgáltatásokkal áll az ügyfelek rendelkezése, hanem vállalja Dell laptopok teljes körű szervizi ellátását is – határidőre és garanciával.