Oldal kiválasztása
Régi laptop felgyorsítása

Régi laptop felgyorsítása

Az elektronikai eszközöket – ahol a teljesítmény is mérvadó – az emberek bizonyos idő elteltével egyszerűen lecserélnek. Gondoljunk csak a telefonokra, tabletekre, asztali számítógépekre, vagy a laptopokra. Fontos kiemelni a teljesítményt, hiszen ez határozza meg az eszköz sebességét és használhatóságát.

Egy tévé, vagy hajszárító esetén a felhasználók többsége addig használja az eszközét, amíg valami probléma nem adódik vele, vagy egy új termék annyival jobb, hogy érdemesnek tartja a csere végrehajtását.

A laptopok esetén szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen abban az esetben se kell aggódnunk a teljesítménnyel kapcsolatban, ha már egy régebbi laptoppal rendelkezünk. Sőt, egy régebbi laptop esetén tudjuk elérni a legnagyobb sebességnövekedést.

A régi laptop felgyorsítása többféleképpen is megoldható, de nyilván az a legcélszerűbb, ha a majd felsorolt lehetőségek mindegyikével élni fogunk.

Nézzük is meg, hogy mik azok a lehetőségek, amiket eszközölni tudunk annak érdekében, hogy a régi, de bevált laptopunk felgyorsításával továbbra is megfelelő felhasználói élménnyel tudjuk használni azt.ű

Tisztítás

Az egyik legkézenfekvőbb dolog nem más, mint a hosszas évek használatából eredő porlerakódás eltávolítása. De nem csak a porlerakódást kell elvégezni, hanem a processzor – és, ha van – külön videokártya újrapasztázását is.

A por lerakódásáról már sokszor beszéltünk, de ez egy olyan téma, amire érdemes időről-időre felhívni a figyelmeteket, hiszen egy folyamatosan visszatérő problémáról beszélünk. Évente egyszer érdemes kitisztíttatni a laptopot – nem csak régi esetén, hanem az újaknál is – hiszen a nem megfelelően funkcionáló hűtés eleinte melegedést eredményez, később társul hozzá a teljesítménycsökkenés, legvésőbb esetben pedig eljuthatunk oda is, hogy a túlzott gépmelegedés eléri azt a szintet, hogy a belső komponensek védelme érdekében a rendszer kikapcsolja a laptopot.

Nyilván a második és harmadik fázist nem érdemes megvárnunk, hiszen a második fázissal is már egy kisebb teljesítménnyel tudjuk használni a laptopot, míg a harmadiknál már a munka és produktivitás rovására menne a nem megfelelő hűtésből eredő gépleállás. (Elég csak arra gondolni, hogy egy elmentetlen munkánk azért lesz a digitális enyészet áldozata, mert lekapcsol a laptopunk és kezdhetünk mindent előről.)

régi laptop felgyorsítása

Nem csak a porosodás megszűnésével tudjuk a régi laptop felgyorsítását elérni. Azon kívül az újrapasztázás is egy fontos tényező. A hővezető paszta adja át ugyanis a processzor, vagy a videokártya által termelt hőmennyiséget a hőelvezető csöveknek, bordáknak. Azonban a paszta sem örök életű. A folyamatos felhevülés és lehűlés miatt a paszta is elhasználódik és emiatt veszít a hőátadó képességéből. Amennyiben rendszeresen nagy terhelésnek van kitéve a laptop, a paszta „elhasználódik” és folyamatosan a kiszáradás felé halad. A kiszáradt paszta pedig már nagyon kis mértékben képes a hőátadásra.

A portalanítás és az újrapasztázás együttesen éppen ezért egy jobb, hűvösebb, kiegyensúlyozottabb és gyorsabb működést eredményez. A régi laptopunk felgyorsítása érdekében máris tettetek egy lépést. A tisztítást bízzátok kollégáinkra, forduljatok hozzájuk bizalommal, akik 1-2 munkanapon belül elvégzik a teljes tisztítást.

A tisztításon kívül mással is megoldható a régi laptop felgyorsítása.

Háttértár cseréje

Az egyik ilyen lehetőség a háttértároló cseréje. Régi laptopokban biztosan még merevlemez található, ami napjainkra az egyik leginkább visszafogó tényező egy laptopban.

Rendszer és program szinten is egyre nagyobb tárhelyre van szükség, ami azt is jelenti, hogy egyre több adatot kell betölteni. A merevlemezek ma már nem képesek az SSD-k sebességét hozni és azt majd utolérni, így rendszerháttértárnak mindenképpen csak SSD-t szabad alkalmaznunk.

régi laptop felgyorsítása

Merevlemezről (HDD-ről) történő váltás SSD-re igazán látványos sebességbeli gyorsulást fog eredményezni. Windowsunk villámgyorsan fog elindulni, illetve programjaink is hasonló gyorsasággal fognak betölteni. Ez köszönhető annak, hogy az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, a HDD-k sebességnövekedésének pedig a fizikai korlátok szabnak határt. Az SSD így valóban az egyik legjobb módja annak, hogy a régi laptopot felgyorsítsuk.

Emellett megvan az az előnye is, hogy kevesebbet fogyaszt, nincs mozgó alkatrész benne, amiből az is következik, hogy mechanikai hiba nem keletkezhet, illetve működése nem okoz hangkibocsájtást. És még kevesebbet is fogyaszt.

RAM bővítés

Más komponenssel is elérhetjük a régi laptop felgyorsítását.

Ilyen a memóriabővítés is. Manapság ahhoz, hogy laptopunk gördülékenyen és simán működhessen, már legalább 8 GB memória kell. Amennyiben ettől kevesebbel rendelkezünk, abban az esetben érdemes fontolóra venni a RAM-ok kibővítését. Azért is érdemes ezen elgondolkozni, mert egy 4 GB-os laptopnál a memória nagy részét már magának az operációs rendszernek a működése elfoglalja. Egy gyors saját példát említenék meg. Ebben a gépben 12 GB memória található. Egy Word dokumentum, egy Jegyzettömb, 3 weboldal, egy Skype, és egy levelezőrendszer van megnyitva jelenleg. A Windows és ezen programok együttesen 5,2 GB memóriát foglalnak el. Ebből is látszik, hogy 4 GB valóban kevés a sima felhasználáshoz.

A tisztításon és a komponensek cseréjén és bővítésén kívül még az operációs rendszerrel tudunk extra sebességet elérni. Ez leginkább akkor valósul meg, amikor már évek óta használjuk ugyan azt az operációs rendszert és a működése a folyamatos telepítések, törlések, már nem kellő bejegyzések és illesztőprogramok miatt lassul be. Ilyenkor egy Windows újratelepítés nagyban segíthet a sebesség növelésében.

Szerencsére üzleteinkben mindegyik régi laptop felgyorsítására alkalmas módszerben tudnak segíteni Nektek.

Legyen szó tisztításról, újrapasztázásról, SSD-re átállásról, memóriabővítésről, vagy operációs rendszer újrarakásról, segítségünkre és szakértelmünkre számíthattok.

Mindkét üzletünkben várunk Benneteket és örömmel segítünk abban, hogy régi laptopjaitok felgyorsuljanak napjaink elvárásaihoz.

Dell laptop, lenovo laptop szerviz

Dell laptop, lenovo laptop szerviz

Beszéltünk már általánosságban a laptopok szervizeléséről. Most a Dell laptop szerviz és a Lenovo laptopok szerviz kapcsán írunk Nektek.

Amit lényeges megemlítenünk új laptopok szervizelésével kapcsolatban, annak érdekében, hogy biztosak legyünk abban, hogy a garancia nem válik semmissé: Ha például úgy érezzük, hogy több RAM-ot szeretnénk gépünkbe, vagy egy másik SSD-t belerakni és ezt egy notebook szervizben elvégeztetni, előtte mindenképpen tegyük a következőket.

A Dell, vagy Lenovo képviselettel / szakszervizzel egyeztessük le, hogy laptop bővítés elvégezhető-e garanciavesztés nélkül. Ami kulcsfontosságú, hogy mindez e-mailes formában történjen, azaz legyen írásos nyoma. Nem azért, mert kételkednénk a márkaképviseletek szóbeli információiban, de ezáltal biztosan elkerülhetünk mindenféle garanciális nehézséget. A levélbe mindenképpen írjátok bele a – jelen esetben – Dell és Lenovo laptop gyártási számát, hogy konkrétan be lehessen azonosítani az eszközt.

Amennyiben megengedő választ kaptunk, abban az esetben nyugodtan vihetjük Dell vagy Lenovo laptop szervizbe.Kollégáink is jelezni fogják, hogy a gép még garanciális státuszban van, amihez alap esetben nem nyúlnak, annak érdekében, hogy a garancia véletlenül se vesszen kárba.

Ilyen esetben kérünk Benneteket, hogy a jóváhagyó levelet mutassátok meg a kollégáinknak. Ezután tudnak majd a laptoppal foglalkozni.

Általános szervizelés

Akár Dell laptop szerviz, akár Lenovo laptop szerviz fontosságáról beszélünk, általánosságban elmondhatjuk, hogy a notebook szervizelés fő szabályai ezekre a gépekre ugyan úgy vonatkoznak, mint a többi laptop márkára.

Annak érdekében, hogy Dell és Lenovo laptopunk minél tovább ki tudjon bennünket szolgálni rendszeres szervizelésre lesz szükségük. Ez nem csak használt gépek esetén fontos elvégezni, hanem újak és felújítottak esetén is. Célszerű tehát Dell laptopunkat és Lenovo laptopunkat szervizbe vinni évente egyszer, akár csak személygépjárművünket.

Ahogy Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője is említette nemrég a VG.hu podcastjében – az évenkénti tisztítással jelentős mértékben megnövelhetjük laptopunk életciklusát. Tehát a notebook szerviz látogatást célszerű előre ütemezni és nem megvárni például amíg már a laptopból forró levegő áramlik csak ki.

A nem megfelelő hűtés és annak tisztításának elmulasztása az egyik legveszélyesebb a Dell és Lenovo laptopunkra. Amennyiben teljesen ignoráljuk ezt a notebook szerviz szolgáltatást, úgy eljuthat a gépünk abba az állapotba is, amikor már olyan mértékű a hűtési képesség csökkenése, hogy a rendszernek kell közbeszólnia a laptopon belül található komponensek megóvása érdekében.

Ezzel kapcsolatban nem árt tudnunk, hogy amennyiben ezen komponensek (processzor, dedikált videókártya) károsodást szenvednek, abban az esetben nincs lehetőség ezek cseréjére. Legyen szó Dell laptop szervizről, vagy Lenovo laptop szervizről, ezek olyan gyártói technológiai megvalósítások, amiknek a cseréje képtelenség.

Mit tudunk cserélni?

Cserélni és bővíteni egyedül a RAM-okat és a háttértárat tudjuk, amik a teljesítményt is befolyásolják. Célszerű ezeket egy notebook szervizben elvégeztetni, ugyanis ilyenkor kollégáink le is tesztelik a beszerelt komponenseket. Így biztosak lehetünk abban, hogy a beszerelt alkatrészekkel nincs kompatibilitási, vagy egyéb probléma.

Hogyan vehetjük észre a RAM hibát?

Ha Dell, vagy Lenovo laptopunk rendszeresen kékhalált produkál működése alatt, illetve bekapcsolásra a gép elindul, de nincs kép, abban az esetben igen nagy valószínűséggel hibás RAM-mal rendelkezünk. Ilyenkor, hogy biztosra menjünk, vigyük be gépünket egy Dell laptop szervizbe, vagy Lenovo laptop szervizbe.

A kollégáknak mondjuk el a hibajelenséget ezáltal ők is a valószínűsíthető hibák feltárásával tudnak kezdeni, ezáltal is felgyorsítva a problémamegoldást. Így nem csak a notebook szervizes kollégák munkavégzése lesz hatékonyabb, de a laptop is hamarabb visszakerülhet hozzánk.

Természetesen nem csak hiba esetén mehetünk notebook szervizbe. Elképzelhető, hogy Dell laptopunkat, vagy Lenovo laptopunkat megvásárláskor olyan felszereltséggel vettük, amik az akkori programjainkat teljesen kiszolgálták. De a programok újabb verziói, illetve általunk használt alkalmazásokban történt változások több memóriát igényelnek.

Egy Photoshop erőteljes használata, plusz mellé megannyi honlap megnyitása nagyon gyorsan meg tud enni 8 és 12 GB RAM-ot is. Ha azt észleljük, hogy munkafolyamatunk lelassulni kezd, vagy a már említett program például nem tud bizonyos formátumokra menteni, mert kevés a RAM, ez egyértelmű jele annak, hogy a gép eredeti tudását túlnőttük és egy notebook szerviz segítségét kell kérnünk a bővítés érdekében.

Amennyiben grafikus munkáról beszélünk, akkor 16 és 32 GB RAM-mal már jó eséllyel elleszünk, de ez függ a munkafolyamat összetettségétől. Természetesen ettől is többet rakhatunk bele, de a maximális alkalmazható RAM méretéről előzőleg győződjünk meg. Vagy rákeresve a laptop specifikációjára, vagy a notebook szerviz kollégáinak segítségét kérve.

Háttértár lehetséges meghibásodásai

Cserélhető alkatrészekről beszélve, amik még a teljesítményt befolyásolják, már csak az adattároló eszközt lehet megemlíteni. Ezzel leginkább akkor találkozunk, ha Dell laptopunk, vagy Lenovo laptopunk még régi háttértárral rendelkezik, azaz HDD-vel. Ez valószínűleg korábban még jól ellátta feladatát, de a folyamatos használat következtében elkezdett veszíteni sebességéből. Ezt lehet nem feltétlenül vesszük észre azonnal. De ha már azt is hozzávesszük, hogy a programok folyamatos frissülése egyre nagyobb tárhelyigényt követelnek, ebből kifolyólag pedig a betöltött adatmennyiség is megnövekszik, már egy fokozottabb terhelésről beszélünk.

Ezek együttesen már képesek arra, hogy látványos használatbeli lassulást okoznak. Ez jelentkezhet már az operációs rendszer betöltésénél, illetve, míg mindent betölt. Játékok esetén akadásokat láthatunk, mert nem sikerült időben beolvasni a file-okat. Amennyiben azt is tapasztaljuk, hogy hibás szektorok is keletkeznek, illetve nem sikerül egyes dokumentumainkat megnyitni, akkor már biztosak lehetünk, hogy merevlemezünk nem sokáig maradhat működőképes.

Érdemes ilyenkor felkeresni egy notebook szervizt, ahol tudnak az adatmentésben is segíteni, illetve a merevlemez helyett, tudunk SSD-t vásárolni, amit a kollégák kérés esetén be is szerelnek.

SSD-re váltást minden laptop meghálál, legyen az Dell laptop, vagy Lenovo laptop. Nem csak a laptop, de mi is érezni fogjuk az új technológia előnyeit. Az operációs rendszer villámgyorsan fog betölteni, illetve a programjaink betöltése is látványosan fog gyorsulni. Érzésre majdnem olyan lesz, mintha egy új laptopot kezdtünk volna használni.

Egyéb Dell laptop szerviz és Lenovo laptop szerviz lehetőségek

Felsorolnánk még pár dolgot, amivel kapcsolatban felkereshettek egy notebook szervizt. Ezekre most csak röviden térnénk ki, mivel korábbi cikkeinkben már részletesen taglaltuk őket.

Ilyen lehet a notebook tisztítás, melynek hatására gépünk hűsebben és hatékonyabban fog működni.

Mechanikai sérülések esetén is fel tudjátok keresni a notebook szervizt. A sérülés mértékétől függően a javítás lehet rövidebb és hosszabb. Ez függ attól is, hogy rendelkezünk-e cserealkatrésszel raktáron, vagy rendelni kell.

Sérüléseknél külön ki kell emelnünk a Dell laptopunk, vagy Lenovo laptopunk kijelzőjét. Amennyiben olyan mértékű a sérülés, hogy ki is esett a keretből, akkor kérnénk Benneteket, hogy amikor beviszitek a gépet egy notebook szervizbe, vigyétek a törött kijelzőt is. Ez azért fontos, hogy a kollégák pontosan olyan kijelzőt rakjanak be a laptopba, amilyen eredetileg volt. Ugyanis vannak olyan megoldások, amikor ugyan azon házba más és más konfigurációk kerültek és a kijelzőkben is eltérések lehetnek.

Ebből kifolyólag a pontos kijelző megkeresése kulcsfontosságú.

Billentyűzet probléma esetén is keressétek bátran notebook szervizünket. Amennyiben 1-2 gomb nem úgy működik, érdemes lehet egy tisztításra bevinni. Ha azt vesszük észre, hogy viszonylag sok gomb nem funkcionál megfelelően, elképzelhető, hogy egy komplett billentyűzet cserére lesz majd szükség. De ezt csak a hibafeltárás után tudjuk megmondani.

Láthatjátok tehát, hogy Dell és Lenovo gépek esetén is rengeteg okból kifolyólag lehet egy notebook szervizt igénybe venni.

Szerencsére nálunk minden nagyobb márka szervizelése történik, így univerzális megoldást kínálunk mindenki számára.

Laptop szerviz teljeskörű szolgáltatásai

Laptop szerviz teljeskörű szolgáltatásai

Legyen szó új, felújított, vagy már használatban lévő laptopról, egy fontos dolgot nem szabad elfelejtenünk, ezen eszközökkel kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy ezek is gépek, amiket különféle feladatokra foghatunk be: Legyen az munka, szórakozás, vagy adattárolás, ezeknek is szükségük van szervizelésre.

Mint minden gép, úgy laptopunk is meghálálja, amennyiben rendszeresen visszük laptop szervizbe. Sajnos a köztudatban a szerviz szó leginkább a már valamilyen hibával rendelkező eszköz javításával kapcsolódott össze, pedig egy laptop szerviz nem egyenértékű azzal, hogy ott csak hibás, vagy hibásan, netán semmilyen formában nem működő laptop található. Legalábbis nálunk nem csak ebből állnak a feladatok.

Akár csak egy személyautó esetében, éves szerviz esetén a járművet a márkaszalon szerviz részlegéhez visszük. Függetlenül attól, hogy van-e problémája, vagy sem. Ezt nem csak új autó esetén végezzük el, hanem használtnál is. Míg előbbinél a garancia feltétele, addig használtnál a hosszú távú állagmegóvás érdekében tesszük. Így cselekszünk tudatos fogyasztóként.

Hogyan lehetünk tudatos fogyasztók, IT szinten is?

De vajon miért van az, hogy laptopok esetén sokszor kevésbé vagyunk ennyire körültekintőek? Talán azért, mert egy telefonhoz hasonlóan könnyen hozzuk-visszük, használjuk otthon, munkában, nyaraláskor. Asztalnál, kocsiban, ágyban. Láthatjuk tehát, hogy igencsak igénybe vannak véve ezen gépek.

A laptop szerviz, ugyanazt a funkciót és szolgáltatást látja el, mint egy személyautós szerviz. Kevésbé tudatos hozzáállásunk köszönhető annak is, hogy legyen szó új, felújított, vagy használt laptop esetén, senki se szól arról, vagy olvasnánk egy leírásban, hogy rendszeres szerviz látogatás erősen ajánlott annak érdekében, hogy notebookunk a legtovább ki tudjon minket szolgálni.

Érdemes ezen berendezések tekintetében is tudatos és előrelátó felhasználói szokásokkal felvérteznünk magunkat. Ne csak azon dolgainkat szervizeljük és tartsuk karban, amiket úgymond “kötelező”, hanem azokat is, amiket kevésbé tartunk szervizigényesnek. Egy laptop szerviz rendelkezik azon nagy előnnyel, hogy bármikor bevihetjük laptopunkat, szemben pl. a már említett autószervizzel, ahová csak előzetes egyeztetés után tudunk járművünkkel eljutni.

Mikor vigyük gépünket laptop szervizbe?

Nem kell ipari, vagy extrém körülmények között használnunk laptopunkat, hogy a gépen található szellőzőnyílásoknál, billentyűgomboknál, vagy bármilyen mechanikai résnél por kerüljön a notebookba. Egy csak otthon használt laptopnál is érdemes a laptop szerviz fontosságát észben tartanunk. Amennyiben pedig jelentős terhelésnek is ki van téve a masina, abban az esetben pedig elengedhetetlen a rendszeres karbantartás.

Az általában amúgy is magas szállópor, esetleg egy hideg őszi, vagy téli nap alkalmával pléden, vagy takarón használt laptop könnyen be tud szívni apró szöszöket és szövetdarabkákat is. (Igen, ilyesmi biztos nem jut eszünkbe, amikor épp didergünk, és örülünk a laptop által kibocsátott meleg levegőnek.) Egyrészt a statikus vonzás miatt, hisz elektromos eszközről beszélünk, illetve nem szabad megfeledkeznünk, hogy a laptopok jelentős része aktív hűtéssel is rendelkezik. Az aktív hűtés miatt pedig be- és kiáramló levegővel is számolnunk kell, azaz a gépen biztosan keresztül mennek az apró szemcsék. Ezeket pedig nyugodtan nevezhetjük csendes gyilkosoknak.

Legyen új, felújított, vagy használt laptop, amennyiben megszokott tevékenységünk mellett egyre inkább melegebb levegő kiáramlását érezzük a laptopunkból, illetve akár a teljesítmény is csökken, ezen jeleket nyugodtan vehetjük egy laptop szerviz látogatásra történő bejelentkezésnek is. Mint bármilyen műszaki eszköz megváltozott működése esetén, érdemes laptopunk működési tulajdonságainak megváltozását is figyelemmel kísérni.

Sokkal nagyobb problémákat kerülhetünk el azzal, ha ezen szimptómákat komolyan vesszük. Eleinte csak melegedést tapasztalhatunk, később pedig már szinte forró levegő-kiáramlást, illetve teljesítménycsökkenést.

Mire számíthatunk egy laptop szerviz igénybevételekor?

Szerencsére laptop szerviz csapatunk maximális szaktudással és odafigyeléssel fogja a laptopot átvenni, kitisztítani, vagy komolyabb probléma esetén bevizsgálni és – amennyiben lehetséges – javítani. Egy komplett tisztítás alkalmával a laptop szétszerelésre kerül. A laptop szerviz ilyenkor kompresszoros, ecsetes, illetve finommechanikai eszközökkel végzi az eszköz tisztítását. Emellett újrapasztázás is történik, mely a processzor és hűtőventillátor érintkezési felületei közé kent hővezető paszta újrakenését jelenti, annak érdekében, hogy a terhelés közben keletkezett hő, minél hatékonyabban át legyen adva a hűtőbordának és a ventilátornak.

A laptop szerviz egy géptisztítást szerencsére gyorsan meg tud oldani, természetesen figyelembe véve az éppen aktuális igénybevételt. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy laptop szervizünk kb. 1-2 napon belül elvégzi ezen munkafolyamatokat.,

Milyen költséggel jár laptop szerviz használata?

Mint, minden szervizelés, így a laptop szerviz szolgáltatásának igénybevétele is bizonyos költséggel jár. Azonban ennek költsége töredéke a laptopénak, illetve azoknak a problémáknak, amiket egy bekövetkező meghibásodás miatti szervizelés okán fizetnénk.

Milyen más szolgáltatásra tudjuk igénybe venni a laptop szervizt?

Természetesen nem csak tisztításra és ezáltal eszköz megóvásra használhatjuk a szerviz szolgáltatásait. Amennyiben nem csak tudatos fogyasztók vagyunk, de fontos számunkra a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése, abban az esetben a már használatban lévő laptopunk életciklusát különféle fejlesztésekkel kibővíthetjük.

Milyen fejlesztésekről beszélhetünk?

Régebbi laptop esetén adattárolás még merevlemezekre történt, illetve történik. (HDD – Hard Disk Drive). Ezek jellemzője, hogy fizikailag mozgó alkatrészekből áll. Az adattárolás adattárcsákon történik, melyre az írást, és az arról történő olvasást egy fej végzi. Ezen fej és tárcsák az idő múlásával és leginkább a használat miatt, fokozatosan lassulnak.

A laptop szerviz a merevlemezek kicserélésben is tud segíteni, az új adattároló pedig már egy SSD lesz. (Solid State Drive) Ezekben nincs már mozgó alkatrész, így mechanikai jellegű meghibásodástól nem kell tartanunk.

Az idő múlásával és a technológia fejlődésével, nem csak az eszközök teljesítménye, de az általunk használt programok erőforrásigénye is konstans növekedésben van.

Annak érdekében, hogy ezen programok minél gördülékenyebben fussanak, betöltsenek és munkatempónkkal lépést tartsanak, egyre több memóriára van szükségünk, azaz RAM-ra. (Random-access memory). Amennyiben laptopunk rendelkezik bővítési lehetőséggel, abban az esetben a laptop szerviz ki tudja bővíteni, a gép által használt memória mennyiségét.

Laptop szerviz, mint hosszú távú megoldás?

Igen. Nem csak az általunk használt laptop használhatóságát tudjuk megfelelő szinten tartani, és ezáltal tervezett életciklusát kitolni, hanem azon felül is elérhető extra termékhasználhatóság.

Míg előbbit leginkább gépünk rendszeres laptop szervizben történő tisztításával tudjuk elérni, utóbbit pedig leginkább utólagos laptop fejlesztéssel. Ezáltal nem csak pénzt spórolhatunk meg (meghosszabbodik két laptop vásárlása közti idő), de a napjainkban igencsak fontos környezettudatos fogyasztói magatartást is magunkévá tehetjük, hisz ezen döntésekkel kevesebb erőforrást használunk, mely végső soron a környezetünket óvja meg tudatos döntéseinkkel és előrelátó hozzáállásunkkal.

Új eszköz vásárlásban is tudnak segíteni?

Természetesen igen. A laptop szervizek, nem csak tisztítással, bővítéssel foglalkoznak, hanem segítenek ügyfeleinknek új eszköz kiválasztásában és beszerzésében is. Vásárlás esetén két alternatíva jöhet szóba: felújított gép, vagy teljesen új gép vásárlása.

Felújított gép esetén sokan megijedhetnek, és tévesen arra asszociálnak, hogy egy már leharcolt, lassú és garancia nélküli laptopot kapnának a pénzükért. Ezt a feltételezést jobb teljesen elfelejteni.

Nézzük, mit is kapunk egy laptop szervizben vett felújított laptop esetén.

Minden esetben egy átvizsgált gépről beszélünk, amit már a vásárló használatkészen kap meg. Használatkész valóban, ezt is jelenti, hisz eredeti, jogtiszta Windows van a laptopon. Ezen felül csak SSD-vel ellátott laptopokról beszélünk, így nem kell attól tartani, hogy egy régi merevlemez miatt lassú lesz a laptop, vagy visszafogna minket bármilyen munkafolyamatban.

Emellett futó alkalmazásaink is el fognak férni a RAM-ban, hisz minimum 8 GB-ról beszélhetünk minden esetben. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy maga a rendszer (Windows) elfoglalja a memória jelentős részét, és csak sebességcsökkenés és felhasználói élmény csorbulásával tudnánk laptopunkat használni.

Talán a legfontosabb tényező a végére maradt, ami nem más, mint a garancia. Minden felújított laptop 2 év garanciával rendelkezik. Ártól függetlenül. A nem oly rég életbe lépett magyarországi törvényeket figyelembe véve, 3 év garancia a 250.001 Ft-tól drágább eszközök esetén érvényes. (Természetesen, az egyéni gyártói garanciákat, most figyelmen kívül hagyva.)

Másik előnye laptop szervizben vásárolt laptopnak, hogy az üzletből, vagy raktárból azonnal vihető és használható. Így azonnal kezdhetünk dolgozni, vagy médiatartalmat fogyasztani. Lényeges azonban megemlíteni, hogy a laptopon csak Windows van, tehát az egyéb programok telepítése az ügyfél által történik.

Természetesen a laptop szerviz ki tudja ügyfelei egyedi igényeit is szolgálni. Amennyiben sem az üzletben, sem pedig a webáruházban nem talál a kedves ügyfél olyan laptopot, ami minden elképzelését kielégíti, abban az esetben a laptop szerviz munkatársai segítségükkel és szakértelmükkel segíteni fognak, ezáltal megtalálva a megfelelő eszközt.

Milyen információkra van szükség új laptop vásárláshoz?

Annak érdekében, hogy a legalkalmasabb laptopot sikerüljön kiválasztani, nagyon fontos, hogy a végfelhasználó pontosan meg tudja adni kollégáinknak azon paramétereket, amik segítik őket a potenciális termékekre való szűkítést.

Mik lehetnek ezek?

Talán a leginkább szembeötlővel érdemes kezdeni, az pedig a kijelző mérete. 13, 14, 15 és 17 colos képátlókról beszélhetünk leginkább. Amennyiben kevésbé van tapasztalata az embernek ezen adottságokról érdemes személyesen megtekinteni a laptopokat. Ha van rá lehetőség, a különböző méretűeket érdemes egymás mellé rakni és a szerint dönteni.

Amennyiben valaki pl. munkája kapcsán sokat megy, utazik, gyakran kell használnia, de nem kell egész nap a laptopot figyelnie érdemes a kisebb és könnyebb megoldásokban gondolkozni.

Amennyiben a gép keveset lesz mozgatva és főleg fix helyen fog használatban lenni, hosszabb igénybevétellel úgy egy nagyobb méretű jobb szolgálatot tehet.

Ha pedig tervezésről, grafikai munkáról, videóvágásról, bonyolult Excel táblák használatáról beszélünk, érdemes a számunkra még kényelmes és legnagyobb megjelenítőt választani.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy teljesen egyedül lesz a laptop használva, vagy több ember is figyelemmel fogja követni a kijelzőn történteket. Erre a kérdésre keresve a választ jutunk el, a kijelző típusához.

Beszélhetünk TN; IPS; VA; illetve OLED panelekről is.

Eddig leginkább munkáról és kreatív dolgokról beszéltünk, de érdemes megjegyezni, hogy arra alkalmas gépek játékra is használhatóak.

Ezen célra a legalkalmasabb a TN panel. Legrégebbi paneltechnológia, ebből kifolyólag a legolcsóbb is. Amennyiben gyors mozgású dolgokat kell a kijelzőn követnünk (legyen az munka, vagy játék), érdemes TN panelben gondolkozni. Mivel betekintési szöge kevésbé jó, így leginkább azok válasszák, akik egyedül és szemből nézik a kijelzőt. Színmélységben se a legjobb, így komoly grafikai / képi / videós munkára is kevésbe ajánlott.

IPS panel: Az IPS megjelenítők általában drágábbak. Köszönhető ez annak is, hogy újabb technológia, sokkal jobb a betekintési szöge, illetve a színek megjelenítő képessége. Munkára ideálisabb választás.

VA panel: jobb a látószöge, mint a TN-é, de szerényebb, mint az IPS-é. Kontrasztja viszont kiemelkedő. VA panelek ívelt kijelzőkben is megtalálhatóak.

OLED panel: nagyon gazdag színmegjelenítése van, ennél a kijelzőnél a fekete valóban fekete. Mind közül ez a legdrágább, így a szervizelése is ennek megfelelően alakul.

Természetesen kollégáink a laptop szervizekben helyszínen is segítséget nyújtanak, annak érdekében, hogy mind méretben, mind pedig kijelző típusban is a megfelelő legyen kiválasztva.

Komolyabb grafikus munkára, illetve játékra az integrált videókártya jó eséllyel kevés lesz, ilyenkor már csak olyan laptopokban érdemes gondolkozni, amiben dedikált videókártya található. Ez nagyobb teljesítmény és simább képi megjelenítést fog majd lehetővé tenni.

Érdemes figyelembe venni, hogy egy erősebb gép aktív hűtéssel rendelkezik, ebből pedig az is következik, hogy gyorsabban fog a gép belseje koszolódni, mint egy olyan megoldás, ami passzív hűtéssel van ellátva csak.

Egy nagyobb teljesítményű gépet célszerű gyakrabban laptop szervizbe vinni, hisz hamarabb is fog használatból eredően idővel nagyobb hőleadást produkálni a koszolódás miatt.

Ugyan a cikk korábbi részében beszéltünk már az adattárolókról is, de általánosságban elmondható, hogy ma már nem szabad SSD nélküli laptopot vásárolni. A hibrid megoldás is teljesen jó, tehát amikor a laptop rendelkezik egy SSD-vel, amin a rendszer és munkafolyamatok adatai tárolódnak, valamint tartalmaz egy HDD-t is. A HDD-t csak adattárolásra érdemes használni, hogy a fluid felhasználói élmény konzisztens maradjon.

Érdemes megjegyezni, hogy az SSD is folyamatos fejlődésben van. Így amennyiben a maximális sebességet szeretnénk elérni, akkor célszerű, egy M.2-es SSD-re telepítenünk a rendszert és adattárolásra, egy régebbi SSD-t alkalmazni. Így az aktív folyamatok és a hosszú távra tárolt adatok elérése is egy magasabb szinten lesz, mint egy hibrid megoldás alkalmazásával.

A csak SSD-s megoldás azért is optimálisabb egy laptopnál, mert HDD alkalmazásával 2 TB kapacitásúnál már nagyobbat nem fogunk találni, míg SSD-ben igen. Jelen esetben a csak laptopon belüli adattárolók elhelyezéséről beszélünk, a külső adathordozókat nem említve most.

Akár felújított, használt, vagy új laptopról beszélünk, minden esetben megoldás egy laptop szerviz, hisz mind adatkimentésben, adathordozó cserélésben és operációs rendszer telepítésében is tudunk segíteni.

Nálunk biztonságban leadható nem használt, elromlott, vagy bármilyen oknál fogva leadott adattároló, hisz azok azonnal megsemmisítésre kerülnek.

Mi történik abban az esetben, ha bekövetkezett a probléma?

Fontos tisztázni, hogy laptop szervizünk igyekszik, minden problémát megoldani, de sajnos vannak olyan esetek, amikor egy eszköz menthetetlen, vagy nem éri meg.

Klasszikus “elhasználódás” a laptop töltő kábelének megrágása valamelyik házikedvenc által. Sok esetben láthattunk sérült burkolatú költőt (legyen az laptop, vagy telefon, illetve egyéb elektronikai eszköz). Ezen kábelek látszólag még jól funkcionálnak, de amennyiben érzékeljük a kábelek burkolatának sérülését, azonnal cseréljük, és ne kockáztassunk egy esetleges készülék meghibásodást, vagy még rosszabb esetben egy tűzeseményt.

Ilyen esetben keressük fel a hozzánk legközelebbi laptop szervizt és vásároljunk helyettesítő, vagy gyári töltőt. Érdemes megemlíteni, hogy ezek között nincs különbség az áron kívül. Mindkettő megadott teljesítménnyel tölt, mindkettő biztonságosan használható, ami eltérés és ez leginkább gyártófüggő, hogy bizonyos modellek nem hajlandóak helyettesítő töltővel megfelelően tölteni. Bizonyos gyártók különféle frissítésekkel érik el, hogy csak és kizárólag a gyári töltővel működnek.

Ebben is rendelkezésetekre állnak kollégáink boltjainkban. Amennyiben még nem volt vásárolva új töltő a laptophoz, érdemes bevinni egy laptop szervizbe az eszközt, és ott helyben kollégáink segítségével kipróbálni, hogy valóban sikeres-e az áramfelvétel.

Elromlott, sérült töltőket is visszaveszünk, így nem kell aggódnotok a szakszerű hulladékgazdálkodás miatt sem.

Gyakori probléma a kijelzőtörés. Láttunk már repedést és konkrét kettétörést is. Itt szeretnénk kérni benneteket, hogy teljes törés esetén, a gyorsabb ügyintézés kapcsán ne dobjátok ki a kijelzőt. Egyrészt laptop szervizekben ezeket is le tudjátok adni, illetve kollégáink sokkal egyszerűbben tudnak utánajárni a megfelelő kijelzőnek.

Gyakran kapunk folyadék általi meghibásodott laptopot. Ilyen esetben a legfontosabb, amit meg tudtok tenni annak érdekében, hogy minimalizáljátok a kárt:

-Ne kezdjétek el hajszárítóval fújni/szárítani. Egyrészt láttunk ilyen megoldás általi megolvadt gombokat.

– Illetve ami sokkal rosszabb, hogy a hajszárító által kifújt levegő a gombok alatt még inkább szétterjeszti a folyadékot, ezáltal pedig további lehetséges hibalehetőséget generálhattok.

Ezért folyadék befolyás esetén a legjobb, amit tehettek, hogy a lehető leggyorsabban beviszitek a gépet valamelyik laptop szervizbe, illetve azonnal kiveszitek az akkumulátort. Folyadékkáros eszközt a probléma jellegéből adódóan, kollégáink azonnal kezelésbe veszik.

Nehezen megállapítható hibák:

Beszélhetünk még sokkal bonyolultabb problémákról is, amik kevésbé egyértelműek. Ilyenkor szükség van egy bevizsgálásra, melyek minden esetben a laptop szervizben kerülnek elvégzésre. (Alaplap, csatlakozó hiba, kijelző és kijelzőkábel hiba.) Ilyenkor, mivel egy komolyabb problémáról beszélünk és egy teljes hibafeltárásra van szükség, aminek egyszeri költsége van. A probléma típusát megállapítva fognak a kollégák majd árajánlatot tenni és az alapján lehet dönteni a termék további sorsáról. Abban az esetben, ha nem érné meg a laptop szervizelése kollégáink jelezni fogják, hogy egy másik laptop vásárlása jobb és időtállóbb megoldás.

Ilyen esetben is nálunk hagyhatjátok a laptopot megsemmisítésre.

Amint láthatjátok, a laptopok szemszögéből fontos szerepet tölt be egy laptop szerviz, és nem csak az eszközöket figyelembe véve, hanem a fogyasztókat is, azaz Benneteket. Hisz amiben csak tudunk segítünk nektek. Legyen az tanácsadás, tisztítás, szervizelés, eszközbeszerzés, hulladékgazdálkodás. Hosszú távú lehetőséget adunk Nektek, így eszközeiteket a lehető legtovább tudjátok majd használni, azzal a tudattal, hogy tudatos és környezetbarát megoldást választottatok.

Összegezve, nem csak egy laptop szerviz vagyunk, hanem egy komplex megoldást kínáló üzlet, ahol mindenki megtalálja a számítását. Gondolkozzatok akár felújított, vagy új laptopban, felújításban, vagy karbantartásban ránk mindig számíthattok.


Laptop Javítás – Mikor éri meg elvinni a gépet?

Laptop Javítás – Mikor éri meg elvinni a gépet?

A laptop javítás kérdése mindenkit foglalkoztat. Mi az a pont, amikor érdemes elvinnünk a szervizbe és mikor válasszunk inkább új készüléket? Nehéz eldönteni, ha nem vagyunk tisztában a pontos piaci árakkal és érthető is, hiszen ki tudja fejből, mi mennyibe fog kerülni. Sajnos az embereknek általában vajnyi kevés rálátásuk van arra, hogy egy adott alkatrész mennyibe fog kerülni és érdemes-e megtartani a készüléket egyáltalán. Legújabb cikkünkben elmerülünk a laptop javítás izgalmas világában és bemutatjuk, hogy az adott probléma prognosztizálhatóan mekkora költséggel jár majd számodra.

Természetesen hajszál pontosan mi sem tudjuk látatlanba megtippelni, hogy mennyibe fog kerülni az adott hiba, hiszen maga a hiba azonosítása sem lehet tökéletesen pontos. Viszont adunk egy jó irányt, melynek segítségével nagyjából fel tudod majd mérni, hogy érdemes-e szervizbe vinni a laptopot egyáltalán.

Laptop javítás – A Megelőzés fontossága

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nagyobb meghibásodások 90%-a megelőzhető rendszeres karbantartással és évenkénti 1 tisztással. Már önmagában egy standard tisztítás 12.990Ft-ból meg van és akár évekkel meg tudod hosszabbítani az élettartamát. Érdemes tehát legalább évente egy alkalommal elvinned, nem csak a tisztítás miatt, de azért is, mert a legtöbb probléma már a tisztítás folyamata során azonosítható, így mindig tisztában lehetsz a laptopod aktuális állapotával is.

Mindezek mellett az is segíthet ha a nyári hónapokban fokozottan ügyelsz arra, hogy a laptopot ne tedd ki közvetlen napfénynek és véletlenül se tartsd az ágyon, vagy bármilyen más puha felületen. Könnyen eltömítődhet a laptop hűtőrendszere és több por is kerülhet bele. Tehát mindenképpen sík és kemény felületen tárold a laptopot, hogy a hűtés és a szellőzés optimális maradhasson.

laptop javítás

Hirtelen belassul a gép – Érdemes elvinni?

A laptop javítás mindenképpen indokolt abban az esetben, ha lelassulna a gép, de menjünk is végig szépen sorban azokon a pontokon és problémákon, melyek előidézhetik a jelenséget. Egyrészt a korábban említett ventillátor porosodás is okozhatja a lassulást. Ilyen esetekben a venti sokkal erősebb fokozaton működik azért, hogy megfelelő hűtést biztosítson. Ebből adódóan pedig sok laptop processzora automatikusan visszavesz a teljesítményből.

A másik tipikus probléma a lassulásra az, ha az operációs rendszer túl sok memóriát használ fel, mert régen volt már újratelepítve és felgyülemlettek a felesges fájlok a tárhelyen. Ebben az esetben is érdemes elvinni és igénybe venni laptop javítást, mert egy gyors operációs rendszer újratelepítés megoldhatja a helyzetet, ha nem tudod otthon házilag megoldani.

A laptop lassulást okozhatja az is, hogy egyszerűen elavult már a készülék. Ebben az esetben sem kell kétségbeesetten új laptoptopot vásárolnunk több százezer forintért. Mi mindig azt szoktuk javasolni, hogy próbáljuk meg a régi HDD-t kicserélni SSD-re és több memóriát elhelyezni a laptopban. Érdemes megnézni, hogy mechanikus tárolót ( HDD ) használ- e a laptopunk, vagy SSD-t. A mechanikus tároló digitálisra történő cseréje nem egy brutális összeg, mégis szignifikáns javulást tapasztalhatunk meg. Ha már végigmentünk a HDD és a RAM cserén, ráadásul az operációs rendszer is újra van telepítve, akkor valószínűleg tényleg elavult a készülék. Viszont ebben az esetben sem kell újat vásárolnunk, hiszen számos kiváló minőségű üzleti laptop elérhető felújított állapotban is a piaci ár töredékéért.

Gyakran kikapcsol a laptop – Mit érdemes tenni?

Ezt a problémát már egy kicsit nehezebb látatlanba meghatározni. Különösen azért, mert okozhatja akár hirtelen felmelegedés is ezt a hibát, de lehet szoftveres, vagy alaplapi hiba is. Ebben az esetben nem biztos, hogy megéri a laptop javítás a befektetett összeget. Érdemes egy gyors felmérésre elhoznod hozzánk azért, hogy pontosan meg tudjuk állapítani, hogy milyen hibajelenség lapul meg a háttérben.

Laptop javítás – Kijelző probléma

A kijelző probléma szintén egy olyan meghibásodás, amely további vizsgálatot igényel. Ha teljesen fekete a kijelző az lehet alaplap hiba, de előfordulhat videókártya, vagy kijelző probléma. Ezeknek a meghibásodásoknak a javítása is többféle árukategóriába esik. Az alaplap javítása nagyságrendileg 39.900 Forinttól indul, amennyiben nem kell cserélni azt. A kijelző csere 50.000 Forint körül mozog. Ezt mindig az adott laptop függvényében érdemes eldönteni, hogy megéri-e. Egy biztos. Ebben az esetben mindenképpen érdemes elhoznod a laptop szervizbe, mert fel kell mérni, hogy pontosan melyik alkatrésznél van a hiba és érdemes-e javítani egyáltalán.

Töltő, csatlakozó, akkumulátor hiba

A fenti hibajelenségek esetében is érdemes bevizsgálni elsősorban a laptopot. Lehet, hogy a csatlakozóját kell cserélni, de az is lehet, hogy magát a töltőt vagy az akkumulátort. Érdemes tehát mindenképpen egy előzetes kivizsgálásnak alávetni a gépet, mielőtt elkezdődne a laptop javítás.

Laptop javítás és a megelőzés fontossága – Konklúzió

Tehát azt nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy bár maga a laptop javítás keretein belül alkatrészt cserélni nem minden esetben szükséges, de a bevizsgálást érdemes megejtenünk a laptop szervizben. Sosem tudhatjuk, hogy egy adott probléma mekkora összegbe fog kerülni pontosan, csak nagyságrendileg tudunk puhatolózni. Maga a bevizsgálási díj mindössze 4.990 Forint, ráadásul a laptop tisztítás tartalmazza is ezt a szolgáltatást. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy szánd rá ezt a pár ezer forintos összeget, hogy tisztán lásd mekkora költséggel érdemes számolni.

Amennyiben bármi kérdésed felmerülne, keresd mindig segítőkész ügyfélszolgálatunkat, ahol készséggel állnak rendelkezésedre, bármilyen kérdésről is legyen szó.

Laptop szerviz Budapest – Nálunk minőségi kiszolgálásban részesülsz.

Laptop szerviz Budapest – Nálunk minőségi kiszolgálásban részesülsz.

Laptop szerviz Budapest két részén, ahol garantáltan azt fogod kapni, amire az eszközödnek szüksége van. Nem többet, nem kevesebbet. Az alábbiakban tartunk egy rövid bemutatót arról, hogy miért is érdemes odafigyelni a laptop legalább évenkénti karbantartására és milyen opcióid vannak ennek elvégzésére. Továbbá szót ejtünk arról is, hogyan tudod megelőzni a bajt, esetenként a laptop brutális felmelegedését.

A laptopod számára is fontos a folyamatos odafigyelés

Bizony az esetek nagy részében egyáltalán nem foglalkozunk a laptopunk karbantartásával már csak akkor, amikor késő. Pedig akár egy autó esetében ennél az eszköznél is elengedhetetlen a szerviz, különösen abban az esetben, ha munkára használjuk, vagy fokozott terhelés alatt van a mindennapokban. Miért? Nos, a különböző helyekről lerakódott por bizony végzetes károkat tud okozni a laptopunkban.

Eltömítheti a ventilátort és ezáltal sokkal hamarabb elhasználódik. Mindemellett megkárosíthatja gyakorlatilag a laptopunk teljes hűtési rendszerét, amely felmelegedéshez, kikapcsoláshoz ezáltal pedig esetleges adatvesztéshez vezethet. Fontos tehát észben tartanunk, hogy a törődés ugyanúgy jár a laptopunknak is, mint minden eszköznek, amelyet rendszeresen használunk a mindennapjaink során.

A laptop egyik legnagyobb ellensége: A meleg

A nyári időszakban a laptopunk fokozott terhelésnek van kitéve, hiszen lényegesen könnyebben felmelegszik. Mi az, amit tehetünk ennek elkerülése érdekében és mire érdemes figyelni? Nos, elsősorban óvakodjunk attól, hogy a paplanra, párnára, vagy bármilyen puha felületre tegyük a laptopunkat.

A kisebb szöszök könnyen bejuthatnak a laptop hűtőbordáin keresztül és végzetes károkat okozhatnak. Érdemes tehát sík felületet használni, de a legjobb az, ha laptop hűtőre tesszük, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog túlmelegedni. Természetesen abban az esetben, ha rendszeresen ki volt előtte tisztítva, mert sajnos a laptop hűtő önmagában nem fogja meggátolni a felmelegedést abban az esetben, ha poros a laptop belseje.

A rendszeres éves tisztítás csodákra képes

Általánosságban elmondható, hogy a problémás használt laptopok nagy része sajnos azért szorul később szerviz segítségre, mert ritkán, vagy egyáltalán nem viszik el az emberek egy alapos laptop karbantartásra. A portól nem csak könnyen felmelegedhet a laptop, de sajnos végzetes esetben videókártya vagy alaplap meghibásodáshoz vezethet. Mi lehet az ilyen esetekben a megoldás? Laptop szerviz Budapest könnyen megközelíthető helyein, ahol mindent megteszünk azért, hogy a készüléked minőségi és aprólékos kiszolgálásban részesüljön.

A laptop karbantartás során szétszereljük a laptopot és aprólékosan kitisztítjuk mindenhol, miközben természetesen egy feltárást is eszközölünk, rajta. Tehát bármi probléma is legyen a készülékkel, biztos lehetsz benne, hogy észre fogjuk venni a tisztítás során. Mindemellett a processzort újrapasztázzuk, hogy ezzel is megelőzzük az esetleges jövőbeli túlmelegedést.

Azt szoktuk ajánlani, hogy átlag felhasználás mellett évente egyszer, ha munkaeszközről van szó évi 2-3 alkalommal vigyük el a laptopunkat egy alapos tisztításra és karbantartásra. Ezzel nem csak évekkel tudjuk meghosszabbítani az eszköz élettartamát, de képesek leszünk fenntartani az optimális teljesítményt is.

Megbízható laptop szerviz Budapest szívében

Sajnos kialakultak különböző sztereotípiák a szervizekről és ez alól a laptopszerviz sem képez kivételt. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a legtöbb szervizben olyan szolgáltatásokat “tukmálnak” rájuk, amelyekre nincsen szükségük. Azt is sokat hallani, hogy kicserélik a különböző laptop alkatrészeket. Mi tökéletesen transzparens szolgáltatásunk keretein belül úgy javítjuk meg a laptopodat, hogy folyamatosan nyomon tudod követni a folyamatot. Akár meg is tudod várni, ameddig elkészül.

Laptop Gyorsítás

Szolgáltatásaink egyike a laptop gyorsítás. Azoknak szoktuk ajánlani, akik nem szeretnének megválni a régi laptopjuktól és súlyos összegekért újat vásárolni. A laptop gyorsítás során kicseréljük a HDD-t SSD-re, melynek köszönhetően lényegesen gyorsabb lesz az eszköz. Általában plusz memóriával is bővítjük ezeket az eszközöket, hogy optimalizáljuk a teljesítményt.

A laptop gyorsítás eredményeként biztos lehetsz benne, hogy még jó pár évig tudod probléma mentesen használni a régi laptopodat és nem kell sok százezer forintért újat vásárolnod. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy a néhány éves laptopokon biztos, hogy tudunk segíteni, 6 éves készüléket már nem érdemes ilyen módon feltunningolni. Abban az esetben javasoljuk, hogy vásárolj egy felújított laptopot, mellyel szintén tetemes összegeket tudsz megspórolni azzal szemben, mintha újat választanál.

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy érdemes legalább évente egyszer a laptopunkkal is foglalkozni, hiszen hosszútávon rengeteget tudunk spórolni vele. Ha pedig laptop szerviz budapest kerülne szóba, akkor mindenképpen látogass meg minket a fehérvári úti vagy a béke utcai szervízünkben és kollégáink örömmel állnak rendelkezésedre.

Laptop alaplapi szintű javítása

Laptop alaplapi szintű javítása

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy készülék nem kapcsol be, vagy esetleg bekapcsol, de nem ad képet a kijelzőjére.

Az okok között lehet:

 • A grafikus vezérlő (GPU) meghibásodása – Melegedés vagy egyéb hiba miatt elválhat az alaplaptól és emiatt a készülék bekapcsoláskor nem ad képet, külső kijelzőre ad csak képet, vagy hibás képet ad, kékhalált kap az operációs rendszer. – Ezt cserével tudjuk orvosolni
 • Északi híd, ami a memóriát és a processzort vezérelni – Melegedés vagy alaplapi zárlat hatására tud meghibásodni – Cserével orvosoljuk
 • BIOS hiba – A BIOS tartalom sérül, ami miatt a készülék nem kapcsol be, vagy bekapcsoláskor nem ad képet a kijelzőre
 • Zárlat, kondenzátor, FET hiba – Ezek az alkatrészek esetleges túláram hatására tudnak sokszor meghibásodni.

A fent említett problémák legnagyobb részét technikusaink tudják javítani.

Egy laptop alaplap cseréje jellemzően 100-150 000 Ft fölötti tétel, egy új készülék ára meg akár több 100 000 Ft-ba kerül.
Technikusaink, bármilyen alaplapi probléma esetén egységesen bruttó: 34 990 Ft-ért tudják javítani a készüléket alatt, ami sokkal gazdaságosabb, mint egy új alaplap vagy egy új készülék és még 1 év garanciát is vállalunk az elvégzett javításra. A javítás jellemzően 1 hetet vesz igénybe.

Laptop tisztítás – Miért melegszik fel a készülékem, mitől lesz hangos és lassú?

Laptop tisztítás – Miért melegszik fel a készülékem, mitől lesz hangos és lassú?

A készülék használata közben nagyon sok por, hajszál, valamint egyéb szennyeződés kerül a készülékbe, hűtőbordák közé, amik gátolják a hő távozását a készülékből. Azok az alkatrészek, amelyek hőt termelnek egy készülék működése közben (pl.: processzor, grafikus vezérlő) hővezető pasztán keresztül kapcsolódnak a hőcsövekhez.

A hővezető jellemzően 1 év alatt kiszáradnak, veszítenek hatékonyságukból, így nem tudják megfelelően átadni, eljuttatni a meleget a hűtőbordának. A túlmelegedés a ventilátort egyre nagyobb fordulatszámra készteti, hogy minél hamarabb kiforgassa a meleget a készülékből.

Ez a magas fordulatszám hosszútávon csapágyproblémát okoz a ventilátoron, ami miatt az zajos lesz, elkezd zörögni. Miután a hűtés nem megfelelő, így a rendszer visszavesz a teljesítményből és emiatt belassul a készülék, rosszabb esetben a túlmelegedés hatására kikapcsol a készülék, hogy megóvja a károsodástól processzort, valamint a grafikus chipet. Ha ez az probléma sokáig áll fent, akkor ezek az alkatrészek meghibásodnak és a laptopot ebben az esetben már nem lehet gazdaságosan javítani.

A laptopok tisztításának folyamata:

Belső hőmérsékletek ellenőrzése

Egy terheléses teszt alatt megvizsgáljuk az aktuális hőmérsékleteket.

 • Szétszereljük a laptopot

A régebbi készülékeknél jellemzően az alsó burkolat eltávolításával hozzá lehetett férni a hűtőrendszerhez, ezáltal egyszerűen lehetett kitakarítani ezeket a gépeket.

Sajnos, a fiatalabb készülékeknél, már a felső burkolati elem felől lehet megközelíteni a hűtőrendszer, ami sokkal nagyobb szakértelmet kíván, hiszen, a teljes készüléket szét kell szedni hozzá.

 • Hűtőrendszer takarítása

Eltávoítjuk a port, hajszálakat és egyéb szennyeződéseket a ventilátorról, valamint a hűtőbordáról, valamint ellenőrizzük a ventilátor állapotát. (Amennyiben érzhető, hogy kezd csapágyproblémás lenni a ventilátor és nem lehetséges a felújítása, úgy árajánlatot adunk új ventilátorra, hogy a későbbiekben ne okozzon meglepetést a meghibásodása).

 • Hővezető paszták cseréje

A hővezető paszta adja át a termelt hőt a hővezetőcsőnek, emiatt a processzoron valamint a grafikus chipen a régi, megszáradt hővezető pasztákat eltávolítjuk és friss prémium minőségű pasztával újrapasztázzuk azokat, ezzel növelve a hűtési teljesítményt.

 • Tesztelés

Miután a fent említett lépésekkel végeztünk, a technikusunk összeszereli a készüléket és terheléses teszteléssel ismét ellenőrizzük a készülék hőmérsékleteit.

 • Külső burkolati elemek tisztítása.

Megtisztítjuk a laptop külső burkolati elemeit, kijelzőjét, billentyűzetét. 

Amennyiben gamer készüléke van, úgy még jobb minőségű hővezető pasztával dolgozunk, szemben a sima otthoni célra szánt laptopokkal, ezért a szolgáltatásokat külön bontottuk.

 • Sima tisztítás – Bruttó: 12 990 Ft, átfutási ideje 1 munkanap
 • Gamer tisztítás – Bruttó: 14 990 Ft átfutási ideje 1 munkanap
 • Sima EXPRESSZ – Bruttó 17 990 Ft átfutási ideje kb. 1 óra.
 • Gamer EXPRESSZ – bruttó: 19 990 Ft átfutási ideje kb. 1 óra
Laptop operációs rendszertelepítés

Laptop operációs rendszertelepítés

Veled is volt már olyan, hogy a készülék hibátlanul működött, de a következő bekapcsoláskor már nem indult az operációs rendszer? A rendszer mindig próbálja helyreállítani magát, de nem lett eredményes ez a folyamat? Sajnos előfordulhat, hogy egy Windows frissítés nem települ fel megfelelően, emiatt a fontos rendszerfájlok sérülhetnek, aminek eredménye, hogy a készülék indításkor nem tudja betölteni az operációs rendszert. Jellemző probléma szokott lenni az is, hogy az adathordozón lévő szektorok meghibásodnak, emiatt nem lehetséges az adatolvasás megadott helyekről, amik pl.: az operációs rendszer indításához nélkülözhetetlen fájlok találhatóak. Ezek mind olyan problémák, amiket pár munkanapon belül tudunk orvosolni. Amennyiben a fent említett problémák nem állnak fent, de a készüléken nagyon sok reklám ugrik fel, vírusos, vagy a rendszer valamelyik funkciója nem működik megfelelően, lassú és instabil, abban az esetben is megoldás a rendszer újratelepítése, ami törli az összes rendszerbe beépült kártevőt, gyorsítótárakat, ideiglenes fájlokat, amik által a rendszerteljesítmény csökken.

A készülék operációs rendszerét újratelepítjük*, valamint az illesztőprogramokat és alap szoftvereket (Chrome, Firefox, OpenOffice, VLC Mediaplayer) telepítünk a készülékre. – Amennyiben merevlemez probléma okozza az indítási hibát, úgy azt is tudjuk cserélni.

3 féle opcióval lehet a szolgáltatást igénybe venni.

 • Telepítés adatmentés nélkül – Bruttó: 14 990 Ft: Új operációs rendszer, valamint illesztőprogramok telepítése 1-2 munkanapot vesz igénybe.
 • Telepítés adatmentéssel – Bruttó: 19 990 Ft: Új operációs rendszer telepítése, valamint a régi operációs rendszerben szereplő Felhasználói mappa átmásolása (Asztal, Dokumentumok, Letöltések, Zene, Videó) az új rendszerre.
 • Klónozás ** – Bruttó: 24 990 Ft: A régi operációs rendszer átemelése egy új meghajtóra. Mind a programok***, mind a beállítások megmaradnak, így onnan tudja folytatni a munkát, ahogy abbahagyta. (Ajánlott: régi HDD-ről SSD-re való költözéskor, nagyobb tárhelyre váltáskor)

*Az operációs rendszer telepítéséhez szükséges, hogy a készülék rendelkezzen hivatalos Windows licensszel.
** Sérült, hibás meghajtóról, valamint összeomlott rendszer esetén nem megoldható.
*** Előfordulhat, hogy licensz köteles programokat pl.: Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop ismételten aktiválni kell


Konzol tisztítás

Konzol tisztítás

Mint általában mindent, a konzolokat is időként karban kell tartani.

Amennyiben kiszáradt hűtőpasztával vagy nem megfelelően portalanítva használod a konzolod, úgy nem tudja megfelelő hatékonysággal elvezetni a hőt, ezáltal túlforrósodhatnak az alaplapi chipek, ami a konzol élettartamát csökkenti. Egy poros, mozgásában korlátozott ventilátor akár 8-10-szer hangosabbá is válhat, ami sok esetben zavarja a környezetében lévőket és rontja a játékélményt.
A karbantartás szükségességének gyakorisága függ attól, hogy mennyire poros helyen, illetve milyen rendszereséggel használják, de 1-2 évente mindenképp javasolt ezeknek a készülékeknek a tisztítása.

Konzol tisztításkor a gép technikusaink által szakszerűen szétszerelésre kerülnek, portalanítjuk sűrítettlevegő segítségével, valamint az alapalpi rendszerchipen, a régi hővezető pasztákat eltávolítjuk, újat teszünk rá, valamint burkolati elemeket és áttakarítjuk.

A konzolok tisztítását most jelenleg akciós áron: bruttó: 8 990 Ft-ért tudjuk vállalni.

Ha nem szeretnéd itt hagyni a készüléket egy napra, akkor lehetőség van arra, hogy 1 óra alatt elkészüljünk a tisztítással, úgy + 5 990 Ft sürgősségi felár megfizetése ellenében erre is van lehetőség.

Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplap

Tudástár: laptop alkatrészek. Az alaplapNotebook hardverek: alaplap

Laptop alkatrészek

A laptop alkatrészei, felépítése.

A laptop egy rendkívül összetett elektronikai eszköz, hordozható számítógép, mely számtalan alkatrészből áll, és melyek közül soknak a felhasználók nem ismerik pontosan a funkcióját, a működését. Ezekkel az alkatrészekkel ismerkedhetünk meg a következő néhány írásban.

A laptop egy hordozható számítógép, abban különbözik az asztali számítógéptől, hogy beépített akkumulátora segítségével képes külső áramforrás nélkül is működni egy bizonyos ideig, emellett a számítógép jó néhány különálló perifériája a notebookban beépítve található, ugyanakkor bármilyen külső periférikus eszközt csatlakoztathatunk a géphez. (tovább…)