fbpx

Asus akkumulátor – laptop üzemidő

Ha bármi kérdésed felmerülne, keress minket az info@laptopszerviz.eu email címen és örömmel válaszolunk Neked.

Alkatrészt szeretnél? Laptop webáruházunkban minden népszherű márkához találsz megfelelő alkatrészt ráadásul piacvezető áron. Villámgyors kiszállítás országosan.

Az ASUS akkumulátor sajátosságai és használata – laptop üzemidő

Az Asus a transzformer laptopjait hosszú üzemidejű akkumulátorral látja el

Az Asus az egyik legnépszerűbb márka a hordozható számítógépek piacán. Világszerte tartósan az eladási listák első 3-5 helyén szerepelnek a brend termékei, igen keresettek laptopjak és tablet gépeik egyaránt, újabban számos transzformer (hibrid) készülékkel szereztek maguknak híveket: az ilyen 2 az 1-ben gépek noteszgépként és táblagépként egyaránt használhatóak olyan módon, hogy kijelzős szárnyuk kiakasztható vagy körbeforgatható, így a mobil komputer egyaránt használható hagyományos notebook-ként és tabletként is – mikor melyik praktikusabb. Ám ezek a portábilis gépek csak akkor töltik be funciójukat, ha autonóm üzemmódban elegendően hosszú ideig működtethetők. Hordozhatóságuk értéke nemcsak abban nyilvánul meg, hogy bárhová magunkkal vihetjük és bárhol rákapcsolhatjuk őket a hálózati áramra (a laptoptöltő segítségével), hanem abban is, hogy saját áramforrásuk, azaz akkumulátoruk is kellően hosszú üzemidőt biztosít két feltöltés között. Elmondhatjuk, hogy a cég ebben maximalista: az Asus laptop akkumulátor az egyik leghosszabb üzemidőt biztosító telep. Vizsgáljuk meg

akumulátor ASUS laptopban

ASUS lítium-polimer-akkumulátor

az Asus akkuk főbb típusait.

Az piacvezető hardvergyártó kétféle akkumulátor típussal szereli fel hordozható számítógépeit. Elterjedtebbek a hagyományosnak is mondható Lítium-ion akkumulátorok, az utóbbi időkben azonban egyre több notebook kap a hosszabb laptop üzemidő elérése érdekében lítium-polimer akkumulátort.

lítiumion (Li-ion) akkumulátor úgynevezett szárazakkumulátor, melynek anódja lítiumból vagy lítiumötvözetből készül. Ennek a típusnak számos előnyös tulajdonsága van: más típusúakhoz képest viszonylag magas a cellák feszültségértéke, relatíve hosszú az életciklusuk és gyorsan tölthetők, emellett eléggé könnyűek, hogy hordozható személyi számítógépben használhassuk, ezen jó tulajdonságokon túlmenően nem szennyezik a környezetet és nem jellemző rájuk teljes lemerítés esetén az úgynevezett memóriaeffektus.

Ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonok, táblagépek és hagyományos notebookok többségében, mivel kedvező az energiasűrűségük értéke.

lítiumpolimer-akkumulátorok az ultrabook (vékony laptop) felszereltségének elengedhetetlen kellékei. Előnyös tulajdonságuk, hogy nem szükséges bennük hengeres cellák kialakítása, ezért lényegében bármilyen formában és vastagságban legyárthatók. Az lítiumpolimer-akkumulátorok a lítiumion telepekhez képest azonos vagy hasonló méret mellett gyakran akár kétszeres energiasűrűséggel rendelkeznek, így tömegükhöz viszonyítva a szokásosnál kedvezőbb a teljesítményük. A legújabb okostelefonokat és vékony laptopokat ezzel az akkutípussal szállítják. Hátránya az ilyen erőforrásnak, hogy viszonylag drága.

Élettartam, üzemidő és töltési ciklusok

A laptopok esetében nagyon fontos tényező a beépített akkumulátor üzemidejének hosszúsága és élettartama. Az élettartam és a kapacitás/teljesítmény csökkenése sajnos összefügg, a használati idő múlásával folyamatosan romlik a telep. Ideális esetben az akkumulátor teljesítménye lineárisan csökken az idő múlásával.

asus akkumulátor élettartama

ASUS akkumulátor kapacitásának csökkenése az idő múlásával.
forrás: www.asus.com

Az ASUS gyári adatai szerint a lítiumion-akkumulátorok élettartama nagyjából 300 és 500 töltési ciklus között van. Körültekintő használat mellett, megfelelő körülmények között egy év elteltével az energiaforrás kapacitása az eredeti 80%-ára csökken le. Körültekintő használat mellett, de nem megfelelő hőmérsékleten történő használat mellett a működőkapacitás 70%-ra is lecsökkenhet.

Az Asus akkumulátor élettartamát befolyásoló tényezők:

  • operációs rendszer beállítása és típusa
  • hardver felépítése
  • energiagazdálkodási beállítások
  • hőmérséklet
  • ciklusok száma.

Mivel az akkumulátor élettartamát alapvetően a töltési ciklusok száma határozza meg, ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan merül le. A nagy teljesítményt igénylő alkalmazások, jellemzően a grafikai számításokat igénylő programok, például a játékok merítik leginkább a laptopot. Az ilyen alkalmazások futtatását érdemes laptoptöltőről végezni.

Akkumulátor használata

akkumulátor csere - laptop üzemidő

ASUS akkumulátor cseréje

A laptop akkumulátorának élettartamát többféle módszer segítségével tudjuk meghosszabbítani. Az Asus notebookhoz kiegészítőként kapjuk az ASUS Power4Gear vagy más nevén Super Hybrid Engine programot, mely automatikusan kímélő üzemmódba helyezi a gép rendszerét, ha lekapcsoljuk a hálózati áramforrásról. Ha a töltési cikluson belül kíméljük a telepeket, akkor az élettartamuk is jelentősen hosszabbodik.

A speciális programok használata mellett az operációs rendszer beállításaival is növelhetjük az üzemidőt, tehát csökkenthetjük a gép fogyasztását. Az autonóm üzemidő növelése érdekében a következőt kell tenni:

  • csökkentsd a kijelző fényerejét, és a használaton kívüli üzemidőt kikapcsolás előtt
  • csökkentsd a processzor teljesítményét a beállítások között
  • kapcsold ki a használaton kívüli hardvereket
  • kapcsold be az automatikus energiagazdálkodást.

A laptop akkumulátorának üzemidejét a kijelző, processzor és videokártya hármasán túl a kommunikációs eszközök működése csökkenti. Bár manapság főleg internetezésre, online műveletekre használjuk a notebookokat, de ha nincs szükség WiFi kapcsolatra, érdemes kikapcsolni ezt a funkciót. Az Asusokon az Fn+F2 kombináció általában a repülő üzemmód bekapcsolására szolgál, ez kikapcsolja a 3G és Bluetooth eszközöket is, ezzel jelentősen csökkentve a fogyasztást.

ASUS SuperBatt technológia

Néhány Asus laptophoz elérhető az úgynevezett SuperBatt technológia, mely egy speciális program, ami a Smart Charging algoritmusán alapszik. A töltési technológia használatának köszönhetően a gyártó ígérete szerint 1000 töltési ciklus után is csak 70%-ra csökken a mobil számítógép akkumulátorának kapacitása.

ASUS akkumulátor élettartam növelő technológia.

Akkumulátor használati szabályok

Ha hosszabb időn keresztül nem használod a laptopodat, távolítsd el belőle az akkumulátort. Mivel minden telepnek van önkisülése, ezért háromhavonta fel kell tölteni a kivett akkut akkor is, ha nem használod.

Az akkumulátor használatának és tárolásának ideális hőmérséklet-tartománya 10-30 C fok.

Az alacsonyabb és magasabb hőmérséklet is károsíthatja az energiaforrást, a túl magas hőmérséklet ráadásul veszélyes is lehet, hiszen akár robbanást is okozhat.

Ne használd vagy tárold az akkumulátort nyirkos vagy nedves környezetben, ez a telepek gyors elhasználódásához, rongálódásához vezet.

Következetesen használd a laptop töltőjét. Ha csak rövid ideig tudod a noteszgépet rácsatlakoztatni a töltőre, inkább ne tedd, próbáld meg maximalizálni a töltési és merítési ciklusokat.

Az Asus akkumulátorai is tűz- és robbanásveszélyessé válnak 60C fok feletti hőmérsékleten, ezért ne tedd hőforrás közelébe.

Amennyiben olyan ASUS laptop típus kerül a birtokodba, melyben az akkumulátor a műanyag burkolat alatt található és csak a gép teljes szétszerelésével érhető el, válasszad inkább a laptop szerviz szolgáltatásait. A budapesti szervizben gyorsan és szakszerűen cserélik ki a notebook akkumulátorát, az itt vásárolt hardver beszerelése ingyenes és garanciás.

Laptop üzemidő

  • A laptop akkumulátor üzemidő nem más, mint a működőképesség időtartama egy teljes feltöltéssel.

Ahogy minden tölthető telepre igaz a megállapítás, úgy az Asus laptop akkumulátor üzemidő is folyamatosan csökken az idő előrehaladtával, de a notebook fogyasztását optimalizálni lehet és a beállítások finomításával a működés üzemideje kitolható.

Az Asus akkumulátorok rendkívül megbízhatóak, azonban – társaikhoz hasonlóan – meghatározott élettartamuk van. A leggondosabb laptophasználó számára is elérkezik az idő, amikor új akkumulátort kell vásárolnia – ezt ajánlatos szaküzletben megtenni -, mert a régi már nem biztosít elegendően hosszú üzemidőt a zavartalan működéshez. Az akku élettartam-csökkenése tipikusan a túlmelegedés vagy valamilyen fizikai behatás okán következik be – minderre érdemes odafigyelni a használat során.

Kapcsolat

Budai szerviz
1119 Budapest, Fehérvári út 55

Pesti szerviz
1135 Budapest, Béke utca 9

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00

SZ-V: Zárva

Hívj minket

Ezek is érdekesek lehetnek…

Laptop Akkumulátor

Külső laptoptöltő akkumulátor. A laptop akkumulátor töltésének módjai A számítógépek folyamatos áramellátást...

Laptop Töltő

A laptop töltő AC/DC adapter látja el elektromos árammal a hordozható számítógépet. A váltóáramot egyenárammá alakítja...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük